НАЧАЛО Крипто Крими

Директорът на Binance може да лежи 18 месеца в затвора

22.11.2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Директорът на Binance може да лежи 18 месеца в затвора

Основателят на най-голямата борса за криптовалути в света, Binance, се призна за виновен в нарушения на закона за пране на пари, съобщи правителството във вторник.

Самата Binance също се призна за виновна и се съгласи да плати $4.3 милиарда под формата на глоби и възстановяване на средства на правителството, според федералните власти. В рамките на споразумението крипто борсата постигна споразумения с Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Комисията за търговия със стокови фючърси, които от години разследват компанията.

Като част от признаването на вината си Чанпен Джао, основател на крипто борсата, се съгласи да плати глоба в размер на $50 милиона и да се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор на компанията. Освен това той е заплашен от до 18 месеца затвор съгласно федералните насоки за присъди, но според високопоставени служители на Министерството на правосъдието прокурорите си запазват възможността да поискат по-строго наказание.

Освен това Binance ще приеме назначаването на правителствен наблюдател, който да наблюдава бизнеса. На Джао е забранено да участва в Binance до три години след назначаването на наблюдателя, сочат съдебните документи. Той и представител на Binance направиха признания за вина във федералния съд в Сиатъл.

В изявление Binance заяви, че споразумението признава “отговорността на компания за исторически, криминални нарушения на законодателството“. Компанията заяви още, че Ричард Тенг, високопоставен мениджър, ще поеме поста главен изпълнителен директор, но че Джао ще остане “на разположение за консултации по исторически области на бизнеса“.

От своя страна Джао заяви в X (Twitter), че е допуснал грешки и трябва да поеме отговорност.

За сравнително младия и бързо развиващ се крипто свят признаването на вината от страна на Binance и нейният бивш главен изпълнителен директор и основател Джао е монументално събитие. Понякога крипто борсата обработваше две трети от всички сделки с дигитални валути, което я превръщаше в изключително важен брокер и посредник в крипто света.

Съдебна документация показва, че Джао трябва да внесе $175 милиона за гаранцията и трябва да се съгласи да се яви в съда в Сиатъл на 23 февруари следващата година за изслушване на присъдата.

Освен това той също така трябва да внесе $15 милиона, държани в доверителна сметка на Davis Wright Tremaine. Гаранцията изисква двама поръчители, които също трябва да внесат съответно $250,000 и $100,000.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

ОФИЦИАЛНО: Основателят на Terra ще бъде екстрадиран в САЩ

До Куон, бившият криптовалутен магнат и създател на екосистемата Terra (LUNA), ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в измама.

22.02.2024 14:00 1 мин. четене

Фалшиви криптовалути използват БРИКС, за да крадат от инвеститорите

Изследователи в областта на сигурността установиха, че има тревожен ръст във фалшифицирането на криптовалути, като се обръща специално внимание на компаниите от списъка Fortune 100.

21.02.2024 7:00 2 мин. четене

Поредната крипто борса стана жертва на хакери – откраднати са над $26 милиона

Платформа за търговия с криптовалути, наскоро претърпя значителен пробив, в резултат на който бяха загубени BTC и ETH на стойност над $26 милиона.

19.02.2024 10:00 2 мин. четене

Американските прокурори предлагат 18 месеца затвор на бившия директор на Binance

Чанпен Джао, който преди отговаряше за Binance, е изправен пред потенциални последствия, които биха могли да окажат значително влияние върху начина, по който Съединените щати регулират и налагат спазването на правилата в крипто индустрията.

18.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.