НАЧАЛО Финтех

Дигиталното евро може да се контролира от частни банки

декември 22, 2022 23:51 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дигиталното евро може да се контролира от частни банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) иска посредниците, като доставчиците на платежни услуги и кредитните институции, да отговарят за дигиталните транзакции в евро.

Европейският съюз се присъедини към обширния списък на държавите, желаещи да пуснат свои дигитални валути на централните банки (CBDC). Последният доклад на ЕЦБ разкри, че лидерите на ЕС ще решат окончателната съдба на дигиталното евро след октомври 2023 г.

Какво коментира доклада?

В последния доклад се очертават ролите на посредниците при стартирането на CBDC. Под надзора на ЕЦБ те ще действат като преки контрагенти на физически лица, предприятия и търговци.

В документа се уточнява, че посредниците ще предлагат услуги, насочени към потребителите, като например откриване на портфейли или сметки, платежни инструменти, влизане и излизане от системата. Те също така ще бъдат задължени да извършват проверки за опознаване на клиента (KYC) и за борба с прането на пари (AML). Освен това задълженията им ще включват предлагане на инструменти или интерфейси, които позволяват на потребителите да плащат с дигитално евро онлайн, в магазини или лично.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн дава сигнал, че може да предстои възход – ето кога


ЕЦБ също така заяви, че едновременно ще изпълнява надзорни функции и ще улеснява издаването на дигитално евро.

Като част от усилията за актуализиране на двугодишното проучване на CBDC ЕЦБ избра пет предприятия от списък с 54 потенциални новатори, които да участват в нейното „упражнение за създаване на прототип“ на дигиталното евро. Предвижда се тестът да приключи през първото тримесечие на 2023 г.

Упражнението има за цел да оцени всички точки на съвместимост на дигиталната валута, както и ефективността на партньорството ѝ с Amazon и други.

Какво точно е дигитална валута на централната банка (CBDC)?

Дигиталната валута на централната банка (CBDC) е цифрова форма на националната валута на дадена страна, която се емитира и подкрепя от централната ѝ банка.

Предназначена е да се използва като платежно средство и средство за съхраняване на стойност, подобно на традиционната физическа валута, но е цифрова и може да се достъпва и прехвърля с помощта на електронни устройства като смартфони и компютри.

CBDC са сравнително нова концепция и все още се проучват от много централни банки по света. Някои от тях, като Китайската народна банка и Централната банка на Канада, бяха сред първите с пилотни програми, целящи да проверят осъществимостта и потенциалните ползи от емитирането на такъв вид токен.

Дигиталните валути на централните банки имат потенциала да донесат редица ползи, като например по-голямо финансово приобщаване, по-бързи и по-евтини плащания и подобрена финансова стабилност. Те обаче пораждат и редица политически и технически предизвикателства, които трябва да бъдат внимателно разгледани, като например опасения за неприкосновеността на личния живот и сигурността, потенциално въздействие върху финансовите посредници и потенциални ефекти върху паричната политика.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Южна Корея ще пусне нова система за проследяване на криптовалути

Министерството на правосъдието в Южна Корея обяви плановете си да въведе система за криптографско проследяване.

януари 29, 2023 15:00 2 мин. четене

Injective стартира екосистемен фонд в размер на $150 милиона

Създадената през 2018 г. блокчейн технология Injective обяви въвеждането на екосистемен фонд на стойност $150 милиона, за да подпомогне разработчиците, които разработват в мрежата Cosmos.

януари 28, 2023 8:10 2 мин. четене

Поверителността на личните данни при използване на дигитално евро

Дигиталното евро ще бъде свободно за ползване и достъпно за всички, но законодателите ще решат до каква лична информация ще има достъп банката, заяви Европейската централна банка в изявление от 23 януари.

януари 25, 2023 21:32 2 мин. четене

Този крипто сектор ще бъде основата на следващия бичи пазар – Pantera Capital

Според гиганта Pantera Capital един от секторите на дигиталните активи ще бъде жизнената сила на следващия бичи пазарен цикъл.

януари 25, 2023 19:34 3 мин. четене