НАЧАЛО Други

Дигиталната валута на Китай: къде ще намери своята употреба?

НОЕ. 28, 2019 17:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дигиталната валута на Китай: къде ще намери своята употреба?

Джоу Сяочуан, бившият председател на Китайската народна банка, заяви пред репортери, че прилагането на дигиталния юан ще бъде процес, разделен на много стъпки.

Наскоро той очерта три ключови области, в които цифровият юан ще намери своя най-непосредствен случай на използване.

Джоу Сяочуан е сред най-влиятелните монетарни икономисти в Китай днес. Бившият председател на PBoC ръководеше паричната политика на Китай близо две десетилетия, и именно по време на мандата си, Китай се издигна, за да се превърне във втората по големина икономика в света.

Не е изненада, че Сяочуан все още има значително влияние по икономическите въпроси в страната. Изказвайки се на форум вчера, той очерта стъпки за внедряване на „дигитален юан“ в Китай. Както бе съобщено по-рано, дигиталният юан ще бъде издаден на блокчейн, наречен - Система за Електронно Плащане в Дигитална Валута или „DCEP“. При пускането ѝ, това най-вероятно ще бъде първата в света дигитална валута, издадена от държава.

Трите случая на употреба на цифровия юан


Както съобщава Дови Уан, това са трите области, според Сяочуан, в които дигиталния юан ще бъде най-полезен:

1. DCEP ще се използва за електронни плащания за пазарите на дребно сред ежедневните потребители. Това вероятно ще заеме голяма част от неговата функция: ежедневни транзакции.

2. Международните парични преводи ще бъдат друга област, в която дигиталният юан ще се окаже инструмент. Това ще позволи по-лесно междубанковото уреждане за плащания. Ще бъдат въведени платежни рампи.

3. Цифровият юан ще помогне и за поддържане на национален суверенитет. Като монетарист, Сяочуан вярва, че юанът трябва да има конкуренция в Китай.
Освен това, Сяочуан предупреди, че неправилното прилагане на тази концепция може потенциално да доведе до кредитна криза. Така че, трябва да се действа бавно и с надлежно старание.


В крайна сметка, Китай вече има модерна цифрова разплащателна инфраструктура, за да поддържа концепция за дигитални юани. WeChat и Alipay вече са глобални платежни релси. Така че държавата лесно може да се включи в тези съществуващи фирми, за поддръжка на финтех инфраструктура. Това също ще се превърне в ключова област на паричните преводи, като се има предвид, че тези китайски приложения обикновено се използват извън Китай.

Дови Уан пише, че около 200 милиарда долара годишен обем на плащанията идва само от изходящия туризъм на Китай.
С наличната инфраструктура и политическата воля, концепцията за цифрови юани вероятно ще бъде лесно включена в съществуващата китайска дигитална екосистема.

По света се заражда нещо като „война между стабилните монети“ сред отделните държави. Много страни като Европейския съюз и Турция са обсъдили планове за дигитализиране на фиатните си валути. Скоро, държавните стабилни монети ще станат новата норма в нашия икономически пейзаж, а Китай раздвижва границите вече с дигиталния си юан. Както Сяочуан казва, надпреварата за това кой може да доминира в света на цифровите валути вече е започнала.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Банката на Китай използва блокчейн с цел емитиране на финансови облигации за $2.8 милиарда
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Служител на Telegram ще бъде разпитан под клетва в Обединеното Кралство

 Искът, подаден от SEC миналата седмица и предоставен в понеделник, търси свидетелства и документи от Хайман, свързани с работата му за набиране на средства за блокчейн токена TON на Telegram.Иск...
ДЕК. 12, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Музикантите вече ще могат да продават творбите си за XRP

Ripple представи нова платформа, наречена xSongs, която позволява на създателите на съдържание да качват дигиталната си музика и да я продават за криптовалутата XRP.Тези, които са заинтересовани в то...
ДЕК. 11, 2019 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Копаенето на криптовалути в Грузия използва 10% от цялата електроенергия на страната

Само миналия месец, Bitmain, водещият в света производител на хардуер за копаене, откри предполагаемо най-голямата ферма за криптовалути в света.Съоръжението от 33 000 акра притежава общ капаците...
ДЕК. 11, 2019 12:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nike ще токенизира обувките си на Етериум блокчейна

 В документ, публикуван в Службата за патенти и търговски марки в САЩ и от 10-ти декември, Nike заяви, че възнамерява да генерира уникални идентификационни номера и да създаде ERC 721 токени за някои ...
ДЕК. 11, 2019 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света