НАЧАЛО Крипто Крими

DAO проект се срина с 99% след експлоатация

септември 8, 2022 13:17 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
DAO проект се срина с 99% след експлоатация

DeFi проектът New Free DAO загуби над $1.25 милиона при атака с 'флаш заем', съобщи PeckShield. Цената на токена NFD е спаднала с над 99%.

Компанията за блокчейн сигурност PeckShield предупреди крипто общността, че проектът New Free DAO вероятно е претърпял загуба на стойност $1.25 милиона. Компанията твърди, че проектът вероятно е претърпял атака с т.нар. ‘флаш заем’, в резултат на което стойността на токена NFD е спаднала с над 99%.

Злосторникът е избягал с BNB за $1.25 милиона и ги е заменил за BSC-USD. DeFi токенът беше създаден в Binance Smart Chain (BSC) и привидно беше фокусиран върху нишата на NFT, предлагайки множество функции.

Проектът обаче не изглежда като такъв, който има особено силна репутация на крипто пазара. За него има малко информация, но изглежда е бил достатъчно популярен, за да загуби над $1 милион.

Експлоатациите с флаш заеми са популярно средство за атака в DeFi пространството и няколко проекта са станали жертви. Те работят по същество чрез манипулиране на цените, след като злонамереният индивид вземе необезпечен заем. Те са сравнително по-лесни за изпълнение, откъдето идва и тяхната популярност.

Атаките с флаш заеми продължават

През последните дни все повече проекти са потърпевши от подобни атаки. Фирмата за блокчейн киберсигурност CertiK заяви, че атака с флаш заем в блокчейна Avalanche е довела до кражба на $370,000 от смарт договор и доставчици на ликвидност. Смята се, че Curve Finance е сред засегнатите.

Миналата година Cream Finance пострада от три експлойта за флаш заеми, като при третия бяха откраднати $130 милиона. PancakeBunny също загуби $200 милиона, което беше един от най-големите обири.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Индийски крипто измамник откраднал $31 милиона от инвеститори


Поради това проектите превърнаха защитата на своите протоколи във важен приоритет. Изглежда обаче, че атаките с флаш заеми ще продължат да се случват, но въпреки това екипите работят по сигурността.

Сигурността е основен приоритет

Пазарът на DeFi винаги е бил предпочитана плячка за хакерите, тъй като в него се влива голямо количество капитал. Новите проекти и протоколи с малко одити за сигурност, както и това, че са нови, са честа мишена за тези престъпници.

През последните 18 месеца много големи проекти засилиха фокуса си върху сигурността, тъй като тези атаки могат да имат каскаден ефект. През януари 2022 г. CertiK съобщи, че 44 атаки през 2021 г. са се дължали на проблеми с централизацията. Други причини включват липсващи емисии на събития, отключени версии на компилатора и липса на правилно валидиране на входящите данни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Oснователят на Terra Luna най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Според запознати източници висшият служител на правосъдието на Черна гора е изразил намерение да екстрадира До Куон, спорна фигура в сферата на криптовалутите, в САЩ, а не в Южна Корея.

декември 7, 2023 18:14 1 мин. четене

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути – по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

декември 3, 2023 14:00 2 мин. четене

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.