Avalanche

Avalanche AVAX

Ранк 11
Ранк 11
Avalanche цена в USD:

$35.137

Пазарна капитализация
$13,279,039,824.137
377,917,856 AVAX
24ч Обем
$873,105,450
24,848,343AVAX
Крипто в циркулация
377,917,856.234 AVAX
Макс : 436607496.23443

Какво е Avalanche

Avalanche (AVAX) е блокчейн платформа с отворен код, която използва функционалността на смарт договори и се фокусира върху скоростта на транзакциите, ниските разходи и екологичността. 

Платформата поддържа целия инструментариум, използван в мрежата на Етериум и също така съдържа рекорден брой нодове, произвеждащи блокове в своята тестова мрежа. Мрежата има потенциала да обработва над 4,500 транзакции в секунда, което я прави един от най-бързите блокчейни на пазара.

Avalanche позволява на потребителите и предприятията да изграждат свои собствени финансови активи и DeFi приложения за различни случаи на употреба, както и публични и частни блокчейн мрежи.

AVAX е родният токен на блокчейн платформата, която подобно на Етериум използва смарт договори в подкрепа на различни блокчейн проекти. Криптовалутата има ограничено максимално предлагане от 720 милиона токена.

AVAX се използва за захранване на транзакциите в екосистемата на Avalanche, служейки като средство за разпределяне на системни награди, участие в управлението и улесняване на транзакциите в мрежата чрез заплащане на такси.

История на Avalanche

През май 2018 г., беше разпространен документ от псевдонимна група, наречена Team Rocket, която предложи трети клас протокол за консенсус, наречен “Avalanche”.  Самият блокчейн стартира през 2020 г. от екипа на Ava Labs, който тогава се състои от Кевин Секничи, Маофан Ин и д-р Емин Гюн Сирер като бързо набира популярност. След своя старт общата заключена стойност в протокола започна стремглаво да расте, достигайки $3 милиарда.

В крайна сметка това, което Avalanche се надява да предостави, е силно мащабируем блокчейн, който не жертва децентрализацията или сигурността.

Avalanche също така финализира всички транзакции незабавно, без да чака потвърждения, което свойство се оказа изключително привлекателно за крипто общността. Една транзакция в мрежата се финализира за приблизително една секунда. В сравнение със съществуващите децентрализирани мрежи това е изключително бързо.

Целта на мрежата е да постигне най-бързото време за финализиране на блокчейн транзакциите още от първия ден. Времето за финализирне е периода, който е необходим, за да се обработи дадена крипто транзакция и да се счита за постоянна и необратима. След като транзакцията постигне окончателност, тя никога не може да бъде върната назад или променена.

Консенсусен механизъм и структура

Протоколът за консенсус на Avalanche твърди, че съчетава предимствата на два други набора от протоколи за консенсус, известни като “Класически” и “Накамото”.

Консенсусът на Avalanche, подобно на консенсуса на Накамото, е протокол на вероятностите. След работата на Накамото светът все още искаше протокол с всички предимства на консенсуса на Накамото (надеждност, мащаб, децентрализация) и всички предимства на класическия консенсус (скорост, бърза финализация и енергийна ефективност).

 

 • Класически протоколи: Те са бързи, екологични и с ниска поддръжка, но обикновено не са децентрализирани или мащабируеми. Пример за такъв протокол е HotStuff, който е известен с това, че е използван в проекта за стабилни монети на Meta Platforms (бившата Facebook) – Diem (бившата Libra).
 • Протоколи Накамото: Този вид протоколи предлагат децентрализирани, стабилни и мащабируеми блокчейн мрежи – какъвто е случаят с Биткойн. Но управлението на мрежата е скъпо, а транзакциите не са бързи.

Основното нововъведение на Avalanche е, че е съставен от три блок вериги, а не от обичайната една. Причината за този избор на дизайн е доста брилянтна: Всеки блокчейн е специализиран в дадена задача в рамките на по-широката екосистема на Avalanche, вместо една верига да изпълнява всички:

 • Веригата С – Децентрализирана платформа за създаване и търговия на дигитални активи като крипто токени. Таксите за транзакции се плащат в AVAX.
 • Верига X – Платформа за мета данни, която координира валидаторите на Avalanche. Тя също така проследява и позволява създаването на нови подмрежи, в които се разработват нови блокчейни.
 • Верига P – Блокчейн, използващ Етериум Виртуална Машина (EVM), който позволява създаването на смарт договори.

Разпределянето на задачите между различните вериги помага да се запази гъвкавостта на платформата Avalanche, което ѝ позволява да постигне златната троица от характеристики на блокчейн – децентрализация, сигурност и мащабируемост.

Паралелният характер (наличието на повече от една вериги) на консенсусния протокол на Avalanche е това, което позволява на мрежата да валидира транзакциите значително по-бързо от Етериум.

За разлика от Етериум, където мрежата изгаря само част от транзакциите, Avalanche изгаря абсолютно всички такси за обработка на транзакциите.

Как се валидират транзакциите

 1. На валидатора се представя набор от транзакции, които са били издадени, и от него се иска да реши кои транзакции да “приеме”.
 2. Клиентът на нод (възел) представя виртуалните машини (ВМ) с техните транзакции, а ВМ ще предоставят информация, за да помогнат на клиента да определи кои трансакции са приемливи.
 3. Удостоверяващият орган избира подмножество от тези транзакции, които не са конфликтни, отбелязва ги като предпочитани и се опитва да ги приеме по мрежата.
 4. Всички нодове, които отправят запитване към този валидатор, получават последния му предпочитан избор за това решение.
 5. Този валидатор избира K нода от целия списък на валидаторите (вероятността за избор е претеглена от размера на залога), за да направи запитване за предпочитаното си решение.
 6. Всеки запитан валидатор отговаря със своите предпочитани решения, гласовете на валидатора се актуализират съответно и доверието се повишава.
 7. Междувременно други нодове също избират произволни валидатори от набора от валидатори, които да бъдат запитани за предпочитания от тях отговор и съответно актуализират отговорите си.
 8. Това продължава поне М кръга или до достигане на достатъчен праг на доверие, което от двете се случи последно, като всеки кръг се избират K валидатора на случаен принцип (без замяна).
 9. След като бъде достигнат праг на доверие, решението за транзакцията се фиксира като окончателно.
 10. Ако е “приета”, транзакцията се изпраща на виртуалната машина, за да бъде обработена; ако е “отхвърлена”, транзакцията се отстранява от консенсуса.

Как да купя Avalanche?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като Avalanche е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Avalanche (AVAX), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя Avalanche?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Avalanche Новини

Прогноза за цената на Avalanche (AVAX) – какво трябва да знаем

Avalanche (AVAX) напоследък се радва на забележителен ръст на инвеститорския интерес. През последните 24 часа AVAX поскъпна с 14%, като през последните седем дни увеличението е още по-голямо – 37%.

18.03.2024 14:30 2 мин. четене

Мрежата на Avalnche се срина, цената на AVAX пада

Блокчейнът на Avalanche (AVAX) претърпя прекъсване, надхвърлящо един час, без да произвежда нови блокове според PeckShield, компания, специализирана в сигурността на блокчейн и анализа на данни.

23.02.2024 17:15 1 мин. четене

Засилена активност в мрежата на Avalanche – какво означава това за цената на AVAX?

През последните месеци Avalanche (AVAX) отбеляза рязък ръст на потребителската активност в мрежата си, което доведе до значително увеличение на обема на транзакциите.

17.02.2024 16:00 2 мин. четене

Avalanche (AVAX) залага на меме криптовалутите – какво означава това за инвеститорите?

Вдъхновявайки се от успеха на монетите изградени на Solana, Avalanche (AVAX) обяви намерението си да навлезе в сектора на меме монетите на своята платформа, демонстрирайки ангажимент към тази пазарна ниша.

25.01.2024 13:00 2 мин. четене