НАЧАЛО Други

Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

03.10.2022 15:26 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

През Q3 на 2022 г. акциите спаднаха поради инвазията в Украйна и повишаването на цените на енергията в Европа, и Обединеното кралство. 

Покачващите се лихвени проценти влошиха настроенията сред пазарните участници, които искат да получат експозиция към финансовия сектор. 

Исторически погледнато, по-високите лихвени проценти подобряват лихвените маржове на банките, но намаляват размера на предлагането на акции и дългови инструменти. В резултат на това мегабанките биха могли да бъдат изложени на по-висок риск в такава среда, като неотдавнашен материал на ABC Australia посочи, че голяма международна банка е на ръба на колапс. Това постави под въпрос оцеляването на Credit Suisse Group AG. 

Засилват се негативни настроения към банката

Спекулациите около бъдещето на швейцарския банков гигант продължават от няколко месеца на пазарите, в бизнес и политическите среди, както и в социалните мрежи. 

Мнозина се опасяват, че сривът на институцията вероятно ще създаде шок, подобен на този, предизвикан от фалита на американската банка Lehman Brothers през 2008 г. Това събитие предизвика една от най-сериозните финансови и икономически кризи след Голямата депресия.

Преди около година, Credit Suisse имаше капитализация от $24.08 милиарда според данни от CompaniesMarketCap. Към момента на публикуване на статията пазарната стойност на компанията е приблизително $10.64 милиарда, като акциите се движат около $3.92. В доклад на Reuters се посочва, че капитализацията на Credit Suisse е паднала до $9.85 милиарда в понеделник.

Главният изпълнителен директор Улрих Конер увери служителите в писмо, че банката има солдина ликвидност и капитал, се посочва в доклад на Financial Times (FT). Говорител на банката отказа да коментира доклада на FT пред Reuters.
Според статиите спредовете на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) на банката са скочили значително миналия петък. В Twitter предприемачът Греъм Стефан също посочи този скок.

Важно е да се подчертае, че разширението на спредовете на инструмента е тенденция на пазара в момента, като повишаващите се лихвени проценти и тежките макроикономически условия допринасят за нея. Investopedia описва суаповете за кредитно неизпълнение по следния начин:

Суапът за кредитно неизпълнение (CDS) е финансов дериват, който позволява на инвеститора да размени или компенсира своя кредитен риск с този на друг инвеститор. За да размени риска от неизпълнение, кредиторът купува CDS от друг инвеститор, който се съгласява да го компенсира, ако кредитополучателят не изпълни задълженията си.

Повечето договори за CDS се поддържат чрез плащане на премии, подобно на редовните премии, дължими по застрахователна полица. Заемодател, който се притеснява, че кредитополучателят не изпълнява задълженията си по заема, често използва CDS, за да компенсира или размени този риск.

Акциите на Credit Suisse паднаха с пик от 10% днес в резултат от притесненията около плана за преструктуриране и резултатите на банката, които ще бъдат публикувани на 27 октомври.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: CFTC: Цената на Биткойн (BTC) може да се удвои


Уверения от страна на CEO-то

Кронер увери, че цената на акциите не отразява финансовото състояние на фирмата.

Надявам се, че не бъркате ежедневното представяне на цената на акциите ни със силната капиталова база и ликвидната позиция на банката. 

Ние сме в процес на преструктуриране на Credit Suisse за дългосрочно и устойчиво бъдеще – със значителен потенциал за създаване на стойност. Убеден съм, че имаме всичко необходимо, за да успеем.

Деноминираните в евро облигации на Credit Suisse паднаха до рекордни дъна, като най-тежко пострадаха дългосрочните облигации. Банката обяви плановете си да смени тогавашния си изпълнителен директор с Корнер с цел да ограничат инвестиционното банкиране и да намалят разходите чувствително.

В доклада на Financial Times се посочва, че изпълнителен директор от фирма, свързана с Credit Suisse каза, че институцията е “най-лошата голяма банка в Европа”, но не е в непсоредствена опасност. Според него спадът в цената на акциите се дължи на значителните проблеми в банката, които към момента нямат явно решение. 

Опасенията за бъдещето на банката вече доведоха до напускането на редица изпълнителни лица и компетентни служители. Йенс Велтер – който работи в банката 27 години – напусна, за да се присъедини към Citigroup.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Глоба за милиарди заплашва Microsoft в Европа

На Microsoft може да бъде наложена глоба в размер до 1% от годишните ѝ приходи в Европейския съюз, ако не отговори на искане за предоставяне на информация до 27 май.

19.05.2024 21:00 2 мин. четене

6 съвета за търговията с криптовалути

През последните години криптовалутите спечелиха значително внимание и популярност. Тези дигитални активи предлагат редица предимства пред традиционните валути, като например по-голяма сигурност и неприкосновеност на личните данни, по-ниски такси за транзакции и децентрализиран контрол.

19.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.