НАЧАЛО Крипто Крими

Четири полицая арестувани в разследване срещу крипто измама за $300 милиона

ноември 7, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Четири полицая арестувани в разследване срещу крипто измама за $300 милиона

Индийските власти арестуваха още осем души във връзка с мащабната нелегална схема за криптовалута от 2018 г., която измами над 100,000 души със зашеметяващите $300 милиона, с което общият брой на арестуваните достигна 18.

Четирима от осемте арестувани са служители на правоприлагащите органи. Според констатациите на специалния разследващ екип (SIT) сред жертвите на тази измама са 5,000 държавни служители и около 1,000 полицейски служители.

Измамата, която се върти около местна криптовалута, наречена Korvio Coin (KRO coins), е разкрита в края на септември, но разследванията показват, че тя може да е започнала още през 2018 г. Чрез фалшиви уебсайтове измамниците са търсели невежи жертви с инвестиционни схеми, включващи Korvio Coin, които в крайна сметка са били разширени, за да включат и други криптовалути.

Местната полиция е получила общо 56 жалби за крипто измамата в периода 2021-2023 г. След тези съобщения множество агенции, включително Дирекцията за изпълнение на наказанията, си сътрудничат с регионалните полицейски екипи, за да започнат мащабно разследване, ръководено от SIT.

В края на октомври бяха извършени стотици претърсвания, в резултат на които бяха възстановени около 250,000 идентификационни карти, свързани със заподозрени лица. Според данните от разследването повече от 100 души са спечелили по $240,000 от измамата, а други 200 – по около $120,000.

Въпреки че до момента са арестувани 18 души, предполагаемият ръководител на операцията, Субхаш Шарма, остава на свобода. От друга страна, властите са открили и иззели множество имоти, свързани с Шарма. Дирекцията за изпълнение на наказанията разследва и дейността на пет жени, заподозрени, че са действали като агенти или промоутъри на Шарма.

Заместник-главният министър на Химачал Прадеш, Мукеш Агнихотри, уведоми обществеността да очаква нови арести, тъй като разследването напредва и властите са получили списъка на лицата, които са инвестирали в схемата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

DeFi протокол стана жертва на хак – загубите възлизат на $47

Протоколът за децентрализиран обмен KyberSwap наскоро се сблъска с експлойт, който доведе до значителна загуба от приблизително $47 милиона, както сочат данните, записани в блокчейна.

ноември 24, 2023 21:00 2 мин. четене

Крадци се представят за полицаи, за да ограбят богати крипто инвеститори

В Канада полицията е повдигнала обвинение на 34-годишен мъж за участието му в обир на жилище. В инцидента са участвали лица, представящи се за служители на правоприлагащите органи, и в резултат на това е извършена кражба на $7.3 милиона в криптовалута.

ноември 24, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.