НАЧАЛО Регулации

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

март 25, 2023 20:00 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те трябва да се считат за ценни книжа.

В тази статия се разглежда този въпрос, като се анализират насоките на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) относно това какво представлява ценна книга, последиците от тези насоки и потенциалното бъдеще на криптовалутите.

Разбиране на ценните книжа

Ценните книжа са финансови инструменти, които могат да се търгуват като например облигации, акции, деривати, държавни облигации и взаимни фондове. Обикновено те са добре регулирани и изискват от инвеститорите да бъдат информирани за потенциалните им рискове. Компаниите или правителствата емитират тези инструменти с цел набиране на средства.

Статус на криптовалутите

Статутът на криптовалутите като ценни книжа е важен въпрос и остава неясен. Въпреки че са нерегулирани до голяма степен, собствениците на криптовалути и борсите в много юрисдикции не са свободни да извършват операциите си, както желаят. Вместо това те трябва да работят съгласно финансовите закони и изисквания, които варират в различните юрисдикции.

Тестът на Хауи

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ предложи теста на Хауи, за да определя дали даден актив или сделка се счита за ценна книга, който оценява дали предлагането отговаря на четири критерия.

Според теста на Хауи, за да се счита даден актив за ценна книга, той трябва да включва инвестиране на пари в общо предприятие с разумно очакване за печалба, която да бъде получена от усилията на други субекти.

1 – Първият критерий е ясен – изисква се инвестиция в актив, която включва пари. Инвестирането в криптовалути включва използването на пари.

2 – Вторият критерий изисква инвестицията да е насочена към едно и също предприятие. Този критерий може да бъде изпълнен чрез включването на експертиза на трети страни. В случая с услугите за крипто заеми, при които клиентите дават назаем притежанията си и очакват фиксирана или променлива печалба в зависимост от това как дадена борса ги използва, това може да се разглежда като форма на експертиза на трета страна, участваща в процеса.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн: Експлозивен ръст покрай промените в политиката на Фед – А. Хейс


3 – Третият критерий постановява, че инвестицията трябва да има за цел да реализира печалба. Този критерий се покрива от много крипто инвеститори, които инвестират, за да реализират печалба. Въпреки това стабилните монети, като USDT, които се използват като средство за съхранение на притежанията, не могат да бъдат класифицирани като ценни книжа, тъй като използването им не е с цел печалба.

4 – Четвъртият критерий изисква инвеститорът да не участва в осъществяването на инвестицията. В случая с криптовалутите, тъй като нито едно дружество не полага усилия да накара инвестициите да работят, криптовалутите може да не отговарят на този критерий. Стабилните монети и услугите за залагане на криптовалути и отпускане на заеми обаче могат да преминат този тест, тъй като те включват участие на трети страни в осигуряването на печалбите на инвеститорите. Това обаче също е спорно.

Последиците

Насоките на Комисията по ценните книжа и фондовите борси относно ценните книжа имат значителни последици за криптовалутите. Ако те се считат за ценни книжа, могат да бъдат обект на по-строги разпоредби, като например изисквания за регистрации. Тогава от инвеститорите може да се изисква да бъдат по-информирани за рисковете, свързани с тях.

Регулаторно объркване в крипто сектора

Крипто индустрията се разрасна експоненциално през годините, като през ноември 2021 г. са въведени хиляди нови проекти, а общата пазарна капитализация само на Биткойн беше над $1.2 трилиона.

Все още съществува объркване по отношение на това кои криптовалути трябва да бъдат регистрирани като ценни книжа. Например SEC обвини BlockFi, че не е регистрирала сметката си за лихвени проценти като ценна книга, тъй като тя е включвала инвестиция в пари, а на инвеститорите са били обещавани различни лихви в зависимост от резултатите на борсата. Платформата не прие и отрече обвинението, което ѝ струваше $100 милиона.

Друг пример е текущото съдебно дело срещу Ripple Labs, като нарушението на Ripple е пускането на XRP, родния токен на мрежата, за инвестиционни цели и за набиране на средства за компанията, без да се регистрира токенът като ценна книга. Дългогодишното съдебно дело също така забави растежа на XRP.

Coinbase също се сблъска със разследване за листване на криптовалутни активи, които SEC разглежда като ценни книжа. Става въпрос за AMP, DDX, RLY, XYO, POWR, KROM и др. Проблемът принуди и базираното в САЩ подразделение на Binance да извади от списъка AMP токена.

Крипто регулациите по света

Регулацията на криптовалутите се третира по различен начин в различните части на света. Класът активи е законен в някои държави, в които тече много работа за определяне на техния подходящ статут.

Неясният регулаторен статут на криптовалутите прави идеята за широкообхватно регулиране да изглежда трудна. Докато те не са регулирани в една юрисдикция, аргументирането на правния им статут в други винаги ще бъде предизвикателство. Тази несигурност се отразява и на начина, по който дигиталните активи се използват и търгуват.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ликвидността на BTC на Binance спада със 70% – ето защо


Докато правителствата се опитват да регулират криптовалутите, те отчитат и общите пазарни рискове, свързани с тях. Например необратимостта на блокчейн транзакциите, която не фигурира в традиционните финанси, представлява риск. Освен това многобройните измами, хакове и манипулации все още затрудняват защитата на инвеститорите.

Въпреки регулаторните проблеми и рисковете, свързани с криптовалутите, случаите на използване на тази индустрия се увеличават в световен мащаб. Очаква се също така приходите от блокчейн технологията да нараснат до $39.5 милиарда през 2025 г., според Statista.

Криптовалутите като ценни книжа

Криптовалутите по принцип не се разглеждат като ценни книжа, но естеството и употребата на голяма част от тях се припокриват с определенията за ценни книжа на SEC. Освен това много криптовалути се емитират като акции и начинът им на генериране на средства за нови проекти е подобен на първичното публично предлагане.

Комисията по ценни книжа и фондови борси продължава да води инициатива за известен регулаторен контрол върху различните криптовалути, като очаква те да бъдат регистрирани като ценни книжа. Този подход се възприема като противоречив в крипто света и не знаем какви резултати може да даде.

Заключение

Регулаторното объркване продължава да бъде предизвикателство в крипто сектора. Тази несигурност влияе върху начина, по който се използва класът активи, поради което широко разпространеното регулиране изглежда трудно постижимо.

Предстои да разберем какво ще бъде бъдещето на крипто регулациите. Все пак едно нещо е сигурно: индустрията е тук, за да остане.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Рамката за пазарите на криптоактиви (MiCA) официално стана закон

След като получиха окончателно одобрение от министрите на финансите, длъжностните лица на ЕС официално приеха законопроекта за пазарите на криптоактиви (MiCA).

юни 1, 2023 10:00 1 мин. четене

Използването на Биткойн в Бали може да ви вкара в затвора

Използването на криптовалути в момента е широко разпространено, като множество правителства по света приемат дигиталните активи.

май 29, 2023 13:32 2 мин. четене

Г-7 обръщат внимание на регулирането на изкуствения интелект

Държавните служители служители на Г-7 ще се съберат в Япония на 30 май за среща, на която ще бъдат разгледани предизвикателствата, свързани с AI генеративните инструменти, като ChatGPT.

май 29, 2023 12:00 1 мин. четене

Азиатски регулатор прекрати дейността на голяма крипто борса

Комисията по ценните книжа (SC) на Малайзия нареди на Huobi Global Limited да прекрати дейността си в страната поради нерегистрираната си дейност като крипто борса.

май 23, 2023 15:14 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.