НАЧАЛО Други

Цените на петролът скачат: Ето кой е най-потърпевш

септември 14, 2023 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петролът скачат: Ето кой е най-потърпевш

Ескалиращите цени на дизеловото гориво водят до увеличаване на разходите на Брет Макмахон, който разчита на транспортните компании за доставка на основни материали като шперплат и арматурно желязо за своята компания за производство на бетон.

Макмахон се е опитал да договори корекции в договорите с клиентите си, за да намали това финансово напрежение, но успехът е бил непостоянен.

В сферата на частното строителство разбирането за подобни предизвикателства е ограничено. Макмахон, главен изпълнителен директор на Miller & Long със седалище в Бетезда, щата Мисури, призна, че тези рискове са били известни при първоначалното подписване на договорите.

Скокът на цените на дизеловото гориво, горивата за реактивни двигатели и корабните горива оказва натиск върху различни сектори, включително строителството, транспорта и селското стопанство, които са сред най-големите потребители на тези горива.

Този скок се обяснява с намаляването на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, което доведе до повишаване на цените на суровия петрол и до увеличаване на премиите за рафинериите, произвеждащи тежките горива, които задвижват камиони, самолети и кораби.

За тази тенденция допринасят няколко фактора, сред които нарастващото търсене на горива в световен мащаб, намаляващите опасения от икономически спад в САЩ и неотдавнашното удължаване на срока на съкращаване на производството от страна на Саудитска Арабия и Русия.

Цената на суровия петрол тип “Брент” надхвърли $90 за барел, а по-високите цени на бензина са причина за повече от половината от августовското увеличение на разходите за стоки и услуги в САЩ с 0.6% спрямо предходния месец, по данни на Министерството на труда.

Забележително е, че тежките горива, които могат да се произвеждат по-лесно от по-плътни руски и близкоизточни суровини в сравнение с американския шистов петрол, отбелязаха още по-голямо повишение на цените.

Сред тях най-значително е увеличението на цените на реактивното гориво, като от началото на май те са скочили с над 50% по крайбрежието на Мексиканския залив. Това отчасти се дължи на засиленото търсене в Китай след облекчаването на свързаните с Ковид пандемията ограничения за пътуване.

Големите авиокомпании, сред които American Airlines, Spirit Airlines, Southwest Airlines, United Airlines и Alaska Air Group, предупредиха за повишени разходи за гориво през третото тримесечие. Тази загриженост се отрази неблагоприятно на акциите на авиокомпаниите, като борсово търгуваният фонд U.S. Global Jets (JETS) спадна с 19% от средата на юли, докато S&P 500 остана относително стабилен.

Скокът на цените на самолетното гориво може да се запази, тъй като използването на гориво за международни полети в Китай остава с 40% под нивата отпреди пандемията. Освен това азиатските рафинерии все още са в процес на възстановяване на производството на реактивно гориво след свързаните с Ковид корекции. Свитият пазар на реактивни горива оказва влияние и върху цените на дизеловото и корабното гориво, тъй като и трите вида горива произхождат от един и същи сегмент на петролния барел.

Различни фактори възпрепятстват глобалния капацитет за производство на дизелово гориво, включително забавеното пускане на рафинерии в Африка и Близкия изток, както и по-честите от обичайното спирания на рафинерии в САЩ. Европейските рафинерии се сблъскват с предизвикателства при производството на достатъчно гориво за товарни автомобили, след като западните санкции ги отказаха от руските сортове.

По данни на ААА цената на дизеловото гориво на бензиностанциите е скочила с 48 цента за галон от юли насам, за разлика от увеличението с 9 цента при бензина. Тази увеличаваща се разлика между цените на горивата и суровия петрол се отрази особено благоприятно на американските рафинерии, като компании като Valero Energy, Marathon Petroleum и Phillips 66 се търгуват на или близо до най-високите си стойности за всички времена.

Намалелите запаси могат да задържат цените на суровия петрол високи през следващите месеци. Очаква се комбинацията от съкращенията на ОПЕК+ и ръста на световното потребление да доведе до изпреварване на търсенето над предлагането до края на годината, за разлика от излишъка, наблюдаван през първото тримесечие.

Източник: WSJ

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.