НАЧАЛО Други

Цените на петрола се стабилизират в очакване на срещата на OPEC+

27.05.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола се стабилизират в очакване на срещата на OPEC+

Цените на петрола отбелязаха слабо движение в понеделник, като реализираха леки печалби на фона на слабата търговска активност, дължаща се на официалните празници във Великобритания и САЩ.

Това се случи след седмица, характеризираща се с несигурност по отношение на лихвените проценти в САЩ на фона на продължаващия инфлационен натиск.

Фючърсите с падеж през юли за петрола сорт Брент поскъпнаха с 21 цента до $82.33 за барел, а по-активният падеж за август – с 26 цента до $82.10. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също отбелязаха скромно повишение от 23 цента, достигайки $77.95.

Миналата седмица петролът сорт Брент отбеляза спад от около 2%, докато петролът сорт WTI спадна с близо 3% след публикуването на протоколите от заседанието на Федералния резерв, които предполагат възможността за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти с цел борба с високата инфлация.

Вандана Хари, основател на доставчика на анализи Vanda Insights, отбеляза предпазливите настроения, преобладаващи на петролния пазар, тъй като инвеститорите продължават да преоценяват очакванията си относно позицията на Федералния резерв за паричната политика.

Последните икономически данни от западните икономики доведоха до разнопосочни очаквания относно корекциите на лихвените проценти. Докато Европейската централна банка се очаква да обмисли намаляване на лихвените проценти през юни, според анализатори на Bank of America инвеститорите очакват вероятност за трайно повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Пазарните участници ще следят внимателно индекса на разходите за лично потребление (PCE) в САЩ, чието публикуване е насрочено за 31 май, тъй като той служи като ключов индикатор за оценката на Федералния резерв на САЩ за инфлацията.

Освен това инвеститорите ще следят внимателно данните за инфлацията в Германия в сряда и показанията за еврозоната в петък за евентуални признаци за възможно понижение на европейските лихвени проценти, което търговците очакват през следващата седмица.

Очаква се и предстоящата среща на групата OPEC+, включваща Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) и нейните съюзници, включително Русия. Според източници от OPEC+ онлайн срещата, насрочена за 2 юни, се очаква да доведе до удължаване на съкращенията на добива с общо 2.2 милиона барела дневно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.