НАЧАЛО Други

Пазарът на петрол отслабва, цените стоят на 3-месечно дъно

26.05.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на петрол отслабва, цените стоят на 3-месечно дъно

Цените на петрола се движат близо до най-ниските си нива от три месеца насам, тъй като търговците оценяват намалените геополитически рискове и признаците за достатъчно глобално предлагане преди предстоящата среща на ОPEC+.

Котировката на световния бенчмарк суров петрол тип „Брент“ е на ниво от 26 цента, като се доближава до меча структура на контанго, свидетелстваща за достатъчно предлагане в краткосрочен план. Въпреки че в петък и фючърсите върху сорта Брент и WTI отбелязаха ръст, те претърпяха седмичен спад от над 2%, достигайки най-ниските си нива от февруари насам.

Според Арне Льоман Расмусен, ръководител на изследователския отдел в A/S Global Risk Management, мечите пазарни настроения са повлияни от намаляващата геополитическа премия и опасенията за баланса между търсенето и предлагането. Трейдърите очакват повече яснота относно търсенето на горива, тъй като с празничния уикенд по случай Деня на възпоменанието започва пиковият шофьорски сезон в САЩ.

Въпреки неотдавнашните спадове, цената на суровия петрол тип Брент остава с около 7% по-висока за годината, подкрепена от съкращаването на производството от OPEC+ с 2 милиона барела на ден и продължаващите геополитически рискове. Въпреки това цените на петрола се понижиха от средата на април, тъй като конфликтите в Близкия изток не нарушиха значително доставките на суров петрол.

Заседанието на OPEC+ ще се проведе на 2 юни, ден по-късно от първоначално планираното, и се очаква да удължи съкращенията на добива до втората половина на 2024 г. Решението за провеждане на срещата онлайн предполага, че съкращаването на производството вероятно ще продължи, както отбеляза Виктор Катона, главен анализатор на суров петрол във фирмата за пазарни анализи Kpler Ltd.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.