НАЧАЛО Други

Цените на петрола спадат на фона на недоверието към политиката на ОПЕК+

06.12.2023 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола спадат на фона на недоверието към политиката на ОПЕК+

Цените на петрола се задържат стабилни в сряда, като инвеститорите оценяват въздействието на удължаването на съкращенията на ОПЕК+ върху предлагането, докато се бореха с влошената прогноза за търсенето в Китай.

Към 11:00 ч. българско време фючърсите на суровия петрол тип “Brent” поевтиняха с 5 цента (0.06%) до $77.15 за барел, докато фючърсите на американския суров петрол тип “WTI” отбелязаха спад от 16 цента (0.22%), приземявайки се на $72.16 за барел.

Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) се споразумяха за доброволно съкращаване на добива с около 2.2 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2024 г. Представители на Саудитска Арабия и Русия намекнаха за възможността за удължаване или задълбочаване на тези съкращения след март.

Въпреки тези решения двата бенчмарка затвориха на най-ниското си ниво от 6 юли насам през предходната сесия, отбелязвайки четиридневна серия от загуби.

Опасенията относно икономическото благосъстояние на Китай, които потенциално могат да ограничат търсенето на горива във втория по големина потребител на петрол в света, продължиха да оказват натиск за понижаване на цените.

Moody’s понижи перспективата на китайския рейтинг А1 от стабилна на негативна, позовавайки се на “повишените рискове, свързани с устойчивия, по-нисък средносрочен икономически растеж и продължаващото съкращаване на сектора на недвижимите имоти“.

В четвъртък Китай ще представи предварителни данни за търговията, включително за вноса на суров петрол. По-ранни данни сочеха спад в работата на рафинериите в Китай през ноември.

Планираното за сряда пътуване на руския президент Владимир Путин до Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия включва срещи с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Дискусиите ще обхванат петрола и споразумението ОПЕК+, както посочват от Кремъл.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.