НАЧАЛО Други

Цената на златото се вдига на фона на отслабващия долар

16.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото се вдига на фона на отслабващия долар

Възходът на цените на златото над $2.000 в четвъртък се дължи на обезценяването на щатския долар и на спада на доходността на държавните ценни книжа.

По-рано през седмицата златото се понижи под границата от $2,000 в очакване на публикуването на данните за индекса на потребителските цени и решението на Федералния резерв относно лихвените проценти. Данните, оповестени във вторник, показаха умерен спад на инфлацията до 3.1%. Въпреки това предпазливостта на инвеститорите преобладава, тъй като пазарите очакват връщане към по-типичния за тях темп на инфлация от 2% или по-малко.

Що се отнася до решението за лихвените проценти, Федералният резерв прогнозира потенциално им намаляване през 2024 г. Засега Фед запазва намалението на лихвените проценти на едно и също равнище в продължение на три последователни месеца, като в последното решение няма промени.

След решението на Фед да преустанови повишаването на лихвените проценти цените на златото се повишиха с 1.5% в четвъртък, достигайки близо до $2,040. Това доведе до обратен ефект както върху щатския долар, така и върху доходността на държавните ценни книжа, в резултат на което те се понижиха през цялата седмица и подкрепиха представянето на златото на пазара.

Оттогава насам обаче страстта зад ралито утихна, като в момента цените на златото се колебаят около границата от $2,022.

Решението на Федералния резерв да задържи лихвените проценти стабилни в продължение на три поредни месеца допринесе за 10-годишното дъно на доходността на държавните облигации, отбелязвайки най-ниската точка от август насам. Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа спадна с 19 базисни пункта до 4.016%, което съвпадна с краткотрайно понижение на щатския долар, което от своя страна засили позициите на златото.

Дейвид Мегър, директор на отдела за търговия с метали в High Ridge Futures заяви:

Признанието на Фед, че инфлационният натиск продължава да намалява, повиши очакванията за намаляване на лихвените проценти, което доведе до драматичен спад на доходността и долара и последващо поскъпване на златото и среброто.

Смятаме, че настоящото възходящо движение на златото е устойчиво рали.” добави той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.