НАЧАЛО Други

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на смесени икономически сигнали

06.05.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на смесени икономически сигнали

Цените на златото се повишиха след смесени сигнали от икономиката на САЩ. Нараства оптимизмът, че усилията на Федералния резерв за борба с инфлацията ще доведат до меко приземяване на икономиката.

В понеделник металът поскъпна с до 1%, възстановявайки се от първите си последователни седмични загуби от февруари насам.

Инвеститорите разглеждат последните данни, включително докладът за заетостта в САЩ, който предполага постепенно забавяне на икономиката. Това отслаби опасенията за възможен период на висока инфлация и бавен растеж на пазарите.

Председателят на Фед на Чикаго Остан Гулсби спомена в петък, че по-нататъшни доклади, подобни на тези от април, биха осигурили увереност, че икономиката не прегрява, което потенциално би засилило аргументите в полза на паричното облекчаване през тази година. Обикновено по-високите лихвени проценти се възприемат негативно за златото, тъй като то не носи лихва.

Въпреки несигурната икономическа среда и въпросите кога Централната банка на САЩ може да коригира лихвените проценти, златото поскъпна с около 12% през тази година. През април се наблюдаваше рекордно рали, при което златото достигна последователни исторически върхове. Този скок се дължи на значителните покупки от страна на централните банки, търсенето от азиатските пазари и купуването на сигурни убежища на фона на конфликти в региони като Украйна и Близкия изток.

Последните събития обаче, като например признаците за намаляване на напрежението в Близкия изток, направиха златото по-малко привлекателно. Въпреки това военното движение на Израел в Рафах, което потенциално сигнализира за предстояща атака срещу града в Газа, предизвика известна загриженост. Преговорите за прекратяване на огъня между Хамас и Израел в Кайро през уикенда попаднаха в задънена улица, като основното несъгласие се въртеше около настояването на Хамас за постоянно примирие.

Към 6 май (13:45 ч. българско време) спот златото се повиши с почти 0.8% за тройунция.

Източник: GoldPrice.org

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.