НАЧАЛО Други

Цената на златото достигна нов исторически рекорд

29.03.2024 13:01 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото достигна нов исторически рекорд

В четвъртък цените на златото надхвърлиха $2,220 за тройунция и достигнаха безпрецедентен връх. Този скок се подхранва от нарастващите очаквания, че основните централни банки скоро ще намалят лихвените проценти.

През март 2024 г. се наблюдаваше най-силното месечно представяне на златото от юли 2020 г. насам, с впечатляващ ръст от 8.5%. Този предишен връх съвпадна със значителните правителствени стимули по време на Ковид пандемията (увеличение с 10.8%).

Източник: goldprice.org

Златната треска се разпростира и върху минните компании. VanEck Gold Miners ETF (GDX) се покачи с около 20% през март, което е най-доброто му представяне от ноември 2020 г. насам.

Франсиско Бланш, стоков стратег в Bank of America, обяснява засиленото купуване на злато от централните банки с опасенията за средносрочния дълг в САЩ и Европа, съчетани с нарастващото вътрешнополитическо напрежение. Бланш намира паралели между настоящата ситуация и края на златния стандарт през 1971 г., който постави началото на нова глобална парична система.

Освен това Бланш смята, че засилването на геополитическия разрив между САЩ/ЕС и Китай/Русия, обхващащ търговията, политиката и отбраната, е основен двигател на скока на цената на златото.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.