НАЧАЛО Крипто Крими

Celsius е Понци схема, според дело срещу компанията

09.07.2022 10:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Celsius е Понци схема, според дело срещу компанията

Срещу изпадналата в затруднение платформа за криптокредитиране Celsius е подаден иск от бивш ръководител, който обвинява компанията в управление на Понци схема, довела до замразяване на средствата на клиентите.

Бившият инвестиционен мениджър на Celsius Джейсън Стоун чрез фирмата си, идентифицирана като KeyFi, в иск, подаден до съд в Ню Йорк на 7 юли, твърди, че компанията е участвала в манипулиране на криптопазара, без да прилага основни счетоводни мерки за защита на депозитите на клиентите.

Според иска компанията, която наскоро замрази тегленията на клиентите си, е имала за цел да се облагодетелства, като манипулира цената на родната си криптовалута CEL. Например, Celsius е обвинена, че е използвала депозитите на клиент в Биткойн (BTC), за да надуе цената на CEL.

Ние открихме, че Celsius ни е излъгала. Те не бяха хеджирали нашите дейности, нито пък бяха хеджирали колебанията в цените на криптоактивите. Целият портфейл на компанията имаше гола експозиция към пазара“, заяви Стоун в съдебния иск. 

Липса на активи за покриване на тегленията 

Освен това в иска се твърди, че Celsius не е разполагала с достатъчно активи за покриване на тегленията и има 20 дни да отговори на обвиненията. 

Стоун също така твърди, че отношенията му с кредитора са се влошили, след като е открил, че Celsius не разполага с основни механизми за контрол на сигурността, за да защити милиардите долари на клиентите. 

Освен това в иска се посочва, че преди да наеме Стоун, Celsius не е имал организирана инвестиционна стратегия. Вместо това компанията “отчаяно е търсила потенциална инвестиция, която би могла да им донесе повече, отколкото дължат на своите вложители“.

Интересно е, че преди съдебния иск стана ясно, че Celsius, рекламирана като по-малко рискова платформа от банка и с по-добра възвръщаемост, всъщност се е характеризирала с по-голям риск от традиционна банка. 

Все повече проблеми за Celsius 

Забележително е, че съдебният иск увеличава проблемите на Celsius, след като компанията обяви замразяване на тегленията, позовавайки се на проблеми с ликвидността, породени от продължаващия мечи пазар на криптовалутите. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Вторият най-голям длъжник на Voyager е готов да изплати дълга си

След директивата за изтегляне на средства Celsius беше принудена да преструктурира дейността си, като обяви съкращения в опит да създаде ликвидност. Притесненията относно бизнес модела на Celsius продължиха да се трупат, въпреки че компанията увери потребителите, че работи по решение.

В изявление компанията отбеляза, че работи за стабилизиране на ликвидността си, като разглежда варианти като стратегически сделки и преструктуриране на задълженията си. 

На 7 юли бе съобщено, че компанията изплати изцяло заема си към MakerDAO, въпреки че средствата на потребителите остават блокирани.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Арестуваха американец, откраднал $1.3 милиона чрез измами и крипто схема

Томас Джон Сфрага, мъж от Ню Йорк, известен също като „Ти Джей Стоун“, се призна за виновен по обвинения в измама, която е ощетила жертвите с общо $1.3 милиона.

22.05.2024 12:30 1 мин. четене

Хакер е създал GALA токени за над $200 милиона след пробив на сигурността

Gala Games, популярен проект в пространството на Web3 игрите, претърпя сериозен пробив в сигурността на 20 май.

22.05.2024 1:00 2 мин. четене

Бум на измамните реклами в социалните мрежи, предупреждава създателя на Dogecoin

Били Маркъс, създателят на Dogecoin, известен като „Shibetoshi Nakamoto“, изрази загриженост във връзка с увеличаването на броя на измамните реклами в социалните медии и призова за по-силна защита на потребителите на криптовалути срещу измами и злонамерен софтуер.

21.05.2024 22:00 1 мин. четене

Британският върховен съд напълно отхвърли твърдението на Крейг Райт, че е създал Биткойн

Съдията от Обединеното кралство Джеймс Мелър публикува публично одобреното решение по съдебно дело, в което участват австралийският предприемач Крейг Райт и Алиансът за отворени криптопатенти (COPA).

21.05.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.