НАЧАЛО Крипто Крими

CBDC: Китайските власти разкриха мрежа за пране на пари

септември 28, 2022 9:21 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Китайските власти разкриха мрежа за пране на пари

Китайските правосъдни органи закриха операция за пране на пари, при която са използвани дигитални юани. Страната също така добави още провинции към програмата си за тестване на CBDC.

Властите в Китай закриха операция за пране на пари на стойност 200 милиона юана (близо 28 милиона долара), при която е използвана дигиталната валута на централната банка (CBDC). Операцията е проведена в област Фудзиен в страната, след като през август тази година органите на реда са открили следа.

Имайки съмнения, че се извършва операция за пране на пари, различните органи в града създали съвместна работна група, която да се заеме с въпроса. Престъпната операция е била ръководена от Джан Мумоу и Лай Мумоу, и според съобщенията те са извършвали различни престъпни дейности, използвайки CBDC.

В доклада пише:

Престъпната група, оглавявана от Лай Мумоу и Джан Мумоу, е заподозряна в използването на дигитални юани, дигитални сметки в юани и дигитална валута за предоставяне на незаконни услуги за уреждане на средства за хазартни игри в чужбина, електронни измами и други престъпни дейности. Сумата е огромна и в случая са замесени много хора, които са разпределени на 13 места в страната.

Китай добавя четири нови провинции към тестовете на CBDC

Китайският дигитален юан става все по-популярно платежно средство в страната, като през последните две години достъп до него получиха множество провинции. Съвсем наскоро към програмата бяха добавени още четири региона – Хъбей, Съчуан, Гуандун и Дзянсу.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и Solana (SOL): готови за отскок?


Страната нямаше търпение да изпробва технологията и вече е свидетел на успешни експерименти по време на големи събития, което я доближава до пълномащабна интеграция.

Проявен интерес към CBDC

В следствие на това, че дигиталният юан става все по-използваем в Китай, други държави започнаха да проучват по-внимателно CBDC пространството.

Австралия работи върху свой собствен CBDC проект. Южна Корея, Индия и Швеция са част от страните, които също проявяват интерес. Деветнадесет от държавите от Г-20 проучват актива, а 16 от тях са в етап на разработка или пилотен проект.

Тези страни не искат да останат по-назад в технологичната надпревара, а има и някои опасения, че CBDC може да намали силата на долара. Все пак предстои да видим дали дигиталния юан може да помогне на Китай да излезе от този коловоз.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Nexo разследвани от Бюрото за финансова защита на потребителите на САЩ

Nexo се разследва от Бюрото за финансова защита на потребителите (БФЗП) – агенция отговорна за защита на потребителите във финансовия сектор.

декември 7, 2022 15:06 1 мин. четене

Сам Банкман-Фрийд с шокиращо голямо дарение на Демократическата партия на САЩ

Опитите на водещите медии да омаловажат измамите, извършени от Сам Банкман-Фрийд (SBF), не успяха да убедят крипто общността и предприемачите. 

декември 4, 2022 15:02 1 мин. четене

Този DeFi протокол претърпя хак – ограничават търговията

Базираният на BNB веригата протокол за децентрализирано финансиране (DeFi) – Ankr потвърди, че на 1 декември е бил засегнат от експлойт на стойност няколко милиона долара.

декември 3, 2022 10:47 1 мин. четене

Съоснователят на Terra се яви на разпит пред съда в Сеул

Съоснователят на Terraform Labs Шин Хьон-Сун, известен още като Даниел Шин, и седем други сътрудници на Terraform присъстваха в петък сутринта на съдебно заседание в Южна Корея, на което ще бъде взето решение по искането на местната прокуратура за издаване на заповед за арест на осемте лица.

декември 2, 2022 14:09 1 мин. четене