НАЧАЛО Крипто Крими

CBDC: Китайските власти разкриха мрежа за пране на пари

септември 28, 2022 9:21 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Китайските власти разкриха мрежа за пране на пари

Китайските правосъдни органи закриха операция за пране на пари, при която са използвани дигитални юани. Страната също така добави още провинции към програмата си за тестване на CBDC.

Властите в Китай закриха операция за пране на пари на стойност 200 милиона юана (близо 28 милиона долара), при която е използвана дигиталната валута на централната банка (CBDC). Операцията е проведена в област Фудзиен в страната, след като през август тази година органите на реда са открили следа.

Имайки съмнения, че се извършва операция за пране на пари, различните органи в града създали съвместна работна група, която да се заеме с въпроса. Престъпната операция е била ръководена от Джан Мумоу и Лай Мумоу, и според съобщенията те са извършвали различни престъпни дейности, използвайки CBDC.

В доклада пише:

Престъпната група, оглавявана от Лай Мумоу и Джан Мумоу, е заподозряна в използването на дигитални юани, дигитални сметки в юани и дигитална валута за предоставяне на незаконни услуги за уреждане на средства за хазартни игри в чужбина, електронни измами и други престъпни дейности. Сумата е огромна и в случая са замесени много хора, които са разпределени на 13 места в страната.

Китай добавя четири нови провинции към тестовете на CBDC

Китайският дигитален юан става все по-популярно платежно средство в страната, като през последните две години достъп до него получиха множество провинции. Съвсем наскоро към програмата бяха добавени още четири региона – Хъбей, Съчуан, Гуандун и Дзянсу.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и Solana (SOL): готови за отскок?


Страната нямаше търпение да изпробва технологията и вече е свидетел на успешни експерименти по време на големи събития, което я доближава до пълномащабна интеграция.

Проявен интерес към CBDC

В следствие на това, че дигиталният юан става все по-използваем в Китай, други държави започнаха да проучват по-внимателно CBDC пространството.

Австралия работи върху свой собствен CBDC проект. Южна Корея, Индия и Швеция са част от страните, които също проявяват интерес. Деветнадесет от държавите от Г-20 проучват актива, а 16 от тях са в етап на разработка или пилотен проект.

Тези страни не искат да останат по-назад в технологичната надпревара, а има и някои опасения, че CBDC може да намали силата на долара. Все пак предстои да видим дали дигиталния юан може да помогне на Китай да излезе от този коловоз.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Нова тенденция сред крипто хаковете – крадците връщат откраднатите средства

Според неотдавнашен доклад на TRM Labs, компания занимаваща се с блокчейн разузнаване, през първото тримесечие на 2023 г. от крипто проекти са откраднати приблизително $400 милиона при серия от 40 атаки. Това бележи значителен спад от 70% в сравнение със същия период на 2022 г.

май 24, 2023 20:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.