НАЧАЛО Крипто Крими

CBDC: Китайските власти разкриха мрежа за пране на пари

28.09.2022 9:21 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Китайските власти разкриха мрежа за пране на пари

Китайските правосъдни органи закриха операция за пране на пари, при която са използвани дигитални юани. Страната също така добави още провинции към програмата си за тестване на CBDC.

Властите в Китай закриха операция за пране на пари на стойност 200 милиона юана (близо 28 милиона долара), при която е използвана дигиталната валута на централната банка (CBDC). Операцията е проведена в област Фудзиен в страната, след като през август тази година органите на реда са открили следа.

Имайки съмнения, че се извършва операция за пране на пари, различните органи в града създали съвместна работна група, която да се заеме с въпроса. Престъпната операция е била ръководена от Джан Мумоу и Лай Мумоу, и според съобщенията те са извършвали различни престъпни дейности, използвайки CBDC.

В доклада пише:

Престъпната група, оглавявана от Лай Мумоу и Джан Мумоу, е заподозряна в използването на дигитални юани, дигитални сметки в юани и дигитална валута за предоставяне на незаконни услуги за уреждане на средства за хазартни игри в чужбина, електронни измами и други престъпни дейности. Сумата е огромна и в случая са замесени много хора, които са разпределени на 13 места в страната.

Китай добавя четири нови провинции към тестовете на CBDC

Китайският дигитален юан става все по-популярно платежно средство в страната, като през последните две години достъп до него получиха множество провинции. Съвсем наскоро към програмата бяха добавени още четири региона – Хъбей, Съчуан, Гуандун и Дзянсу.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и Solana (SOL): готови за отскок?


Страната нямаше търпение да изпробва технологията и вече е свидетел на успешни експерименти по време на големи събития, което я доближава до пълномащабна интеграция.

Проявен интерес към CBDC

В следствие на това, че дигиталният юан става все по-използваем в Китай, други държави започнаха да проучват по-внимателно CBDC пространството.

Австралия работи върху свой собствен CBDC проект. Южна Корея, Индия и Швеция са част от страните, които също проявяват интерес. Деветнадесет от държавите от Г-20 проучват актива, а 16 от тях са в етап на разработка или пилотен проект.

Тези страни не искат да останат по-назад в технологичната надпревара, а има и някои опасения, че CBDC може да намали силата на долара. Все пак предстои да видим дали дигиталния юан може да помогне на Китай да излезе от този коловоз.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

ОФИЦИАЛНО: Основателят на Terra ще бъде екстрадиран в САЩ

До Куон, бившият криптовалутен магнат и създател на екосистемата Terra (LUNA), ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в измама.

22.02.2024 14:00 1 мин. четене

Фалшиви криптовалути използват БРИКС, за да крадат от инвеститорите

Изследователи в областта на сигурността установиха, че има тревожен ръст във фалшифицирането на криптовалути, като се обръща специално внимание на компаниите от списъка Fortune 100.

21.02.2024 7:00 2 мин. четене

Поредната крипто борса стана жертва на хакери – откраднати са над $26 милиона

Платформа за търговия с криптовалути, наскоро претърпя значителен пробив, в резултат на който бяха загубени BTC и ETH на стойност над $26 милиона.

19.02.2024 10:00 2 мин. четене

Американските прокурори предлагат 18 месеца затвор на бившия директор на Binance

Чанпен Джао, който преди отговаряше за Binance, е изправен пред потенциални последствия, които биха могли да окажат значително влияние върху начина, по който Съединените щати регулират и налагат спазването на правилата в крипто индустрията.

18.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.