Home

CBDC: Хонконг се присъединява към ЕЦБ в проекта за дигиталното евро

08.07.2024 17:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Хонконг се присъединява към ЕЦБ в проекта за дигиталното евро

Хонконгският паричен орган (HKMA) стартира новаторско сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), за да изследва проекта за дигитално евро, с което банката за първи извършва тестове извън ЕС.

Партнирайки си с Banque de France (BDF), HKMA има за цел да тества оперативната съвместимост между съответните им CBDC инфраструктури – DL3S2 на BDF и Ensemble Sandbox на HKMA.

Фокусът е върху повишаването на ефективността на трансграничните и междувалутните плащания в реално време, както и върху насърчаването на оперативната съвместимост между инфраструктурите на финансовите пазари в различните юрисдикции.

Денис Бо, заместник-управител на BDF, подчерта целта на инициативата да подобри трансграничните плащания, използвайки токенизирани форми на хонконгския долар и еврото чрез механизмa “payment versus payment (PvP)” – механизъм, който гарантира, че окончателният превод в една валута се извършва тогава и само тогава, когато се осъществи плащане в друга валута.

Инициираният през март проект на HKMA подчерта ангажимента им да проучат случаите на употреба на токенизацията като зелени облигации, въглеродни кредити и други реални активи.

Хауърд Лий, заместник-главен изпълнителен директор на HKMA, изрази оптимизъм относно сътрудничеството с BDF за постигане на напредък в глобалната токенизация и насърчаване на връзката на финансовите пазари чрез иновативни трансгранични платежни решения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Visa и Wirex създават нова ера в областта на Web3 платежните решения

Wirex, водещо финансово Web3 приложение, влезе в заглавията на вестниците с новото си партньорство с Visa, основен играч в глобалната платежна технология.

16.07.2024 7:00 1мин. четене

Ripple беше призната за една от най-добрите финтех компании

В проучване, проведено в сътрудничество с американския канал за бизнес новини CNBC и глобалната база данни за отраслова статистика Statista, базираната в САЩ технологична компания Ripple бе обявена за една от 250-те най-добри финтех компании на 2024 г. в категорията “дигитални активи”.

15.07.2024 15:30 1мин. четене

Apple открива NFC технологията на iPhone след споразумение с ЕС

Apple избегна сериозни глоби от страна на Европейската комисия, като се съгласи да предостави своята технология за NFC чипове, която е от решаващо значение за безконтактните плащания с iPhone, на доставчици от трети страни.

12.07.2024 15:30 1мин. четене

Mastercard обяви ново партньорство с блокчейн компания

Mastercard интегрира своя приложен програмен интерфейс (API) за откриване на сметки с Alchemy Pay, подобрявайки функциите за сигурност и контрол на риска за решенията конвертиране на крипто към фиат и обратно на Alchemy Pay.

11.07.2024 21:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.