НАЧАЛО Блокчейн

Cardano разширява възможностите на мрежата с нов набор от инструменти

януари 15, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Cardano разширява възможностите на мрежата с нов набор от инструменти

Разработчикът на Cardano - Input Output Global (IOG) - работи по инструментариум за изграждане на персонализирани странични вериги, с който се цели постигане на мащабируемост при запазване на сигурността на блокчейна.

Инструментариумът също така позволява изграждането на децентрализирани приложения (dApps) върху блокчейна, като се използват предимствата на неговата инфраструктура.

Описван като средство за създаване на семейство от странични вериги, пакета с инструменти позволява оперативна съвместимост в рамките на Cardano. Като доказателство за концепцията IOG създаде съвместима с Етериум Виртуална Машина (EVM) странична верига, която ще бъде пусната като публична тестова мрежа преди края на месеца.

Според блога, след като тестовата мрежа заработи, разработчиците ще могат да изпробват платформата, като стартират приложения на Solidity. В същото време IOG информира разработчиците, че за базираната на EVM странична верига данните трябва да бъдат финализирани в основната мрежа преди внедряването им в страничната верига.

Според съобщението компонентите на инструментариума включват главната верига, скриптове Plutus, които позволяват транзакции и прехвърляне на активи между веригите, и „верижен последовател“ (chain follower) за проследяване на данни и събития от главната верига в страничната верига. Той включва и модул за странична верига, който декриптира данните от главната верига и изпълнява необходимите адаптации на леджъра.

Страничната верига позволява на потребителите да поддържат своя консенсус върху главната верига

Освен това новата разработка позволява на страничната верига да управлява своя консенсус и да разгръща своите функции, като всичко това е свързано с основната верига чрез мост, който позволява прехвърляне на токени между мрежите.

IOG очерта някои от функциите, които могат да бъдат изпълнени със страничната верига, които се състоят в поддръжка на множество алгоритми за консенсус, политики за водене на регистър и езици. Други са сигурното стартиране на странични вериги, малки вериги и експерименти, инкубация и изследвания.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн скочи до $21,000 – Ark Invest предвижда голямо движение


Компанията отбеляза и ползите за разработчиците на dApps, които използват инструментариума: оперативна съвместимост, тестваемост и мащабируемост. Оперативна съвместимост e, когато една странична верига може да поддържа своя консенсус като същевременно се възползва от инфраструктурата на основната верига, освен прехвърлянето на активи.

Новият инструментариум е и мащабируем, тъй като транзакциите са по-бързи и освобождава основната верига от претоварване. Той е идеален и за тестване, както при dApps на конкретни странични вериги, където всяка корекция може да бъде направена в страничните вериги, без да се засяга основната. Инструментариумът за странични вериги е част от ерата Basho на Cardano – която се фокусира върху мащабируемостта и пропускателната способност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Блокчейн Новини

Aave ще пусне третата версия на протокола си на Етериум

Платформата за DeFi кредитиране Aave е на път да пусне третата версия на своя протокол в Етериум след успешно DAO гласуване.

януари 27, 2023 13:24 2 мин. четене

Cardano: Чарлз Хоскинсън коментира прекъсването в мрежата

Притесненията на крипто общността в последно време са доста основателни на фона на повечето неприятни ситуации в пространството, случили се в последната година.

януари 26, 2023 19:00 2 мин. четене

Общността на Uniswap иска протокола да мине от блокчейна на Етериум към този на BNB

80% от притежателите на Uniswap (UNI) гласуваха в подкрепа на внедряването на v3 на протокола Uniswap във веригата на BNB.

януари 25, 2023 14:01 2 мин. четене

Етериум може да вкара функция за „скрити“ транзакции в мрежата

Съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предложи „скрита адресна система“ за подобряване на поверителността на транзакциите в блокчейна на Етериум.

януари 24, 2023 10:06 2 мин. четене