НАЧАЛО Други

Британската икономика на кръстопът: Борбата с инфлацията срещу рисковете от рецесия

септември 16, 2023 16:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Британската икономика на кръстопът: Борбата с инфлацията срещу рисковете от рецесия

Лихвените проценти в Обединеното кралство достигнаха най-високата си стойност от 2008 г. насам. Неотдавнашното проучване на CfM, проведено в периода юли-август 2023 г., потърси мнението на членовете на експертната група в Обединеното кралство за това дали Английската централна банка може успешно да намали инфлацията до целевите 2% до края на 2024 г., без да предизвика рецесия.

Освен това проучването се интересуваше дали рецесията би била приемлив компромис за постигането на тази инфлационна цел. Преобладаващото мнение на повечето участници в дискусията е, че Обединеното кралство е на траектория към рецесия в рамките на следващите 18 месеца. Това очакване се дължи на продължаващото затягане на паричната политика от страна на Английската централна банка.

Освен това мнозинството от анкетираните изразяват одобрението си за това, че Английската централна банка трябва да предприеме решителни мерки, дори ако това е свързано с непопулярни стъпки, за овладяване на инфлацията. Въпреки това малцинство от участниците в дискусията изразява несъгласие с по-нататъшното повишаване на лихвените проценти, като се позовава на вече повишените лихвени проценти и потенциалните неблагоприятни последици за домакинствата.

По време на юнското си заседание на Комитета по парична политика (КПП) Английската централна банка осъществи увеличение на лихвените проценти с половин пункт до 5%. Това бе 13-ото поредно повишение на лихвените проценти от страна на MPC, с което те достигнаха най-високото си равнище от 2008 г. насам.

Този ход бе в отговор на трайното повишаване на темповете на инфлация. През май общата инфлация остана стабилна на равнище 8.7% (на годишна база) спрямо предходния месец, докато базисната инфлация се повиши до 7.1%. Макар че ескалацията на лихвените проценти се разглежда като ключова за намаляване на равнището на инфлацията до целевото равнище от 2%, съществуват различни мнения дали тази цел може да бъде постигната, без да се предизвика рецесия.

МВФ, поддържайки оптимистична позиция, твърди, че макар да се налага лихвените проценти да останат повишени за по-дълъг период, за да се осигури по-сигурно намаляване на инфлацията, наличието на стабилно търсене в условията на понижаващи се цени на енергията може да предотврати рецесията и да поддържа положителен растеж през 2023 г. (МВФ 2023).

Vanguard и KPMG повтарят това мнение в съответните си прогнози, като очакват, че Английската централна банка ще успее да понижи инфлацията до 2% до края на 2024 г., а Обединеното кралство едва ще избегне рецесия. Те обясняват това с по-благоприятните перспективи за цените на енергията, устойчивата глобална икономическа среда и трайното затягане на пазара на труда (Vanguard 2023, KPMG 2023).

Конфедерацията на британската индустрия (КБИ) и Британските търговски камари (БТК) са единодушни, като твърдят, че комбинацията от тези фактори вероятно ще предпази Обединеното кралство от рецесионен натиск (КБИ 2023 г., БТК 2023 г.). Проучване на Bloomberg сред икономисти от Обединеното кралство допълнително потвърждава този консенсус, като показва засилване на растежа и успокоява опасенията за предстояща рецесия.

Въпреки това не всички експерти споделят толкова оптимистична перспектива по отношение на икономическата траектория на Обединеното кралство. Люк Бартоломю, старши икономист в компанията за управление на активи Abrdn, твърди, че може да се окаже неправдоподобно Английската централна банка да ограничи инфлацията, без да предизвика рецесия в този процес.

Карен Уорд, главен пазарен стратег за EMEA в JP Morgan Asset Management и член на икономическия консултативен екип на канцлера Хънт, подкрепя тази гледна точка, като твърди, че предизвикването на рецесия може да е необходима мярка, за да се предотврати изострянето на инфлацията от неконтролируема спирала на цените на труда.

Паричните пазари в Обединеното кралство очакват, че страната ще предприеме решителни действия за борба с инфлацията, като се предвижда лихвените проценти да достигнат 6% до февруари 2024 г. Анализът на Schroders съвпада с тази прогноза, като предвижда лихвените проценти да достигнат своя връх от 6.5% до края на 2023 г. (Zangana 2023).

Анализът на Bloomberg Economics сочи, че ако очакванията на инвеститорите се сбъднат, Великобритания може да преживее лека рецесия (Atkinson, 2023). Пазарните прогнози предполагат приблизително еднаква вероятност лихвените проценти да останат на равнище от 6% или да претърпят незначителен спад от около 0.25 процентни пункта през първата половина на 2024 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.