НАЧАЛО Други

БРИКС: Над 20 държави търсят начини да избягат от долара

септември 16, 2023 14:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Над 20 държави търсят начини да избягат от долара

След неотдавнашното разширяване на алианса БРИКС Индия в момента води преговори с над 20 държави, за да се откаже от зависимостта си от щатския долар.

По-конкретно Индия проучва възможността за използване на индийската рупия в двустранните търговски споразумения с държавите. Този ход е в съответствие с по-широките усилия за дедоларизация, предприети от блока.

През предходния месец икономическата коалиция отправи покани към Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран, Аржентина, Египет и Етиопия. Вследствие на това Индия вече е извършвала транзакции с ОАЕ, използвайки рупия. Освен това се водят дискусии със Саудитска Арабия относно потенциалното използване на местната им валута в икономическите сделки.

По време на неотдавнашната ключова годишна среща на върха на икономическия съюз, използването на валутата в рамките на колектива беше важна тема за обсъждане.

Министърът на финансите на Индия Нирмала Ситхараман потвърди тези преговори, като изрази оптимизъм относно темповете на икономически растеж на Индия. В крайна сметка разплащането на търговията в рупии е от икономическа полза за Индия, като същевременно подкрепя програмата на блока за дедоларизация.

Неотдавна Индия и ОАЕ успешно сключиха сделка за търговия с петрол, уредена в рупии. Тази забележителна сделка може да е сигнал за началото на тенденция, подобна на засилената зависимост на Китай от юана. Резултатът от дискусиите с други държави и по-широките последици от подобни споразумения за световната икономика обаче ще станат по-ясни с течение на времето.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Над 20 държави търсят начини да избягат от долара”
  1. Васло,

    Само така. Целият свят трябва да се отърве от тези измамници и рептили сащ. Това са терористи които ограбиха, убиха и разрушиха много държави.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.