НАЧАЛО Други

БРИКС ще задмине Г-7 по БВП според президента на Русия

01.03.2024 7:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС ще задмине Г-7 по БВП според президента на Русия

По време на обръщението си към Федералното събрание президентът на Русия Владимир Путин подчерта една забележителна тенденция: както съобщават различни медии, страните от БРИКС непрекъснато увеличават дела си в световния БВП, измерен по паритет на покупателната способност (ППС).

Според изчисленията на президента Путин до 2028 г. се очаква колективът на БРИКС да притежава 36.6 % от световния БВП по паритет на покупателната способност, докато делът на Г-7 ще намалее до 27.8%.

Путин подчерта значителната промяна през последното десетилетие, като припомни, че през 2022 г. страните от БРИКС ще надминат Г-7 по отношение на БВП, изчислен по ППС (31.5 % спрямо 30.3 %). Това е значителен напредък от 1992 г., когато делът на БРИКС е бил едва 16.5%.

ППС, широко използван показател сред икономистите, служи за сравняване на икономическата производителност и стандарта на живот в различните държави, като отчита разликите в цената на стоките и услугите.

БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, наскоро се разшири с присъединяването на Иран, Етиопия, Египет и ОАЕ през януари тази година.

На хоризонта се очертава предстоящото членство на Саудитска Арабия, която получи покана, а според докладите няколко други държави са проявили интерес или официално са подали молби за членство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.