НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще се възползва ли съюзът от отслабналия долар?

ноември 7, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще се възползва ли съюзът от отслабналия долар?

Алиансът БРИКС, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е готов да се възползва от отслабването на щатския долар след разширяването му с включването на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Иран, Египет, Етиопия и Аржентина.

Това разширяване, съчетано със значителния растеж на блока и търсенето на алтернативи на щатския долар, го позиционира благоприятно в глобалния икономически пейзаж.

През годината БРИКС изрази силно желание да намали зависимостта от щатския долар в международните финанси, като проучи възможности като по-широко използване на местни валути и дигитални активи. Икономическите предизвикателства пред Съединените щати и контролът на БРИКС върху петролния пазар поради разширеното му членство засилват способността на блока да стимулира усилията за дедоларизация.

БРИКС придоби значителна опора в търговията с петрол с присъединяването на Саудитска Арабия и ОАЕ към алианса, което им позволява да влияят върху глобалните сделки с петрол. Пример за това влияние са разплащанията за петрол между ОАЕ и Индия, извършвани в индийски рупии.

Стратегическото разположение на Червено море също е в полза на БРИКС, тъй като Египет, Саудитска Арабия и Етиопия контролират ключови точки за достъп, включително Суецкия канал, който е от решаващо значение за търговията и транзита на петрол.

Освен това БРИКС разполага със значителни финансови авоари, като само Саудитска Арабия притежава държавни облигации на САЩ на стойност над $100 милиарда. С включването на Саудитска Арабия блокът вече разполага с над $1 трилион в американски облигации, което му осигурява по-голямо влияние във финансовата система на САЩ.

В заключение, съюзът БРИКС, благодарение на своето разширяване, икономическа сила, контрол върху петролния пазар и финансови активи, е в добра позиция да се стреми към дедоларизация, като потенциално постави началото на нова ера в световната икономика с разработването на алтернативна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.