НАЧАЛО Други

БРИКС: Три сценария за бъдещето на развиващите се страни

ноември 16, 2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Три сценария за бъдещето на развиващите се страни

В променящия се глобален пейзаж в последно време според докладите се разгръщат няколко сценария, като например такива за многополюсност с преструктурирани институции, стратегия за доминиране на Китай и запазване на властта на САЩ чрез съюзи.

Сценарий 1: Възприемане на многостранното обвързване

Първият сценарий предвижда засилване на многополюсността в условията на глобален пейзаж, който се отдалечава от ръководения от САЩ международен ред. БРИКС служи за илюстрация на тази тенденция, стимулирана от последиците от Ковид пандемията и руската инвазия в Украйна.

Привържениците на този сценарий предлагат преструктуриране на международните институции като МВФ и Световната банка, за да отразяват по-добре съвременните геополитически реалности. Развиващите се страни и средните сили, като Бразилия, Индонезия и Турция, отстояват интересите си самостоятелно, като насърчават прагматична, многостранно обвързана позиция. Нови международни органи, като БРИКС и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, придобиват значимост, като участниците в тях дават приоритет на икономическото развитие пред целите за управление или климата.

Сценарий 2: Настъпателен възход на Китай

Противно на представянето на Китай като поддръжник на стабилността и сътрудничеството, вторият сценарий разглежда участието на Китай в многополюсността като стратегическо преследване на собствените му интереси.

Пекин се стреми да намали значението на ръководените от Запада международни форуми, предпочитайки алтернативни мрежи, в които страната има доминираща роля. Инструментите на Китай за глобално влияние включват търговия, инвестиции и военен капацитет, като се позиционира като ключов играч в структури като БРИКС.

Макар да е изправен пред икономически предизвикателства и технологични ограничения, страната използва инициативи за “мека сила” и проекти за регионално сътрудничество, за да повиши доверието си в Глобалния юг.

В момента обаче Китай се сблъсква с конфликт с Европа и САЩ по отношение на субсидиите и критичните ресурси, особено в областта на зелените технологии, в условията на засилващи се търговски и технологични ограничения. Ако тази ситуация доведе до вътрешно недоволство, Пекин може да реагира чрез засилване на вътрешните репресии и ескалиране на напрежението в международен план. Въпреки това съществува готовност да проучи възможностите за помирение с Вашингтон, за да облекчи напрежението, което оказва неблагоприятно въздействие върху икономиката му.

Сценарий 3: Запазване на американското превъзходство

Третият сценарий предвижда трайно господство на Съединените щати, които запазват военно, икономическо и технологично превъзходство.

Вашингтон създаде съюзи, за да насърчи глобалното сътрудничество и да възпре настъпателните действия на Пекин в Индо-Тихоокеанския регион. Тези съюзи обхващат Четиристранния диалог за сигурност (Австралия, Индия, Япония и САЩ), AUKUS (Австралия, Обединеното кралство и САЩ), който улеснява продажбата на атомни подводници на Австралия, и “I2U2“, насърчаващ икономическото сътрудничество между Индия, Израел, Обединените арабски емирства и САЩ.

САЩ се противопоставят на призива на Китай към средните сили, като засилват сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския регион чрез инициативи като Четиристранния диалог за сигурност и AUKUS. Съживяването на Г-7 и Г-20 допълнително укрепва влиянието на САЩ.

Стратегическите партньорства и съюзи на Вашингтон с държави като Виетнам и Филипините изпращат ясно послание на Пекин и Москва, че Западът остава ангажиран в Индо-тихоокеанския регион, като се стреми към възпиране и сътрудничество.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.