НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът показва сила, потенциални проблеми за износа и вноса от съюза

ноември 10, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът показва сила, потенциални проблеми за износа и вноса от съюза

При сегашния сценарий щатският долар се изкачва напред, надминавайки местните валути, включително тези от алианса БРИКС.

Този възход предизвиква загриженост сред страните от БРИКС и други развиващи се страни, тъй като оказва значителен натиск върху техните сектори на внос и износ.

Забележително е, че дори утвърдени икономики като Обединеното кралство, Швейцария и Япония са обезпокоени от потенциалните последици от силния щатски долар, опасявайки се от потенциални затруднения за вносителите.

Японските износители може и да са изпитали някои предимства поради обезценяването на йената, но същото не може да се каже за вносителите. Неотдавнашният доклад на JP Morgan подчертава уязвимостта на пазарите в Япония, Швейцария и Обединеното кралство. Поскъпването на щатския долар на валутните пазари оказва значително напрежение върху вносителите в целия свят. Последният доклад на Bloomberg също показва, че тайванският сектор на вноса и износа може да бъде изправен пред потенциални загуби.

Като се има предвид, че приблизително 59% от световните търговски транзакции се извършват в щатски долари, въздействието се простира далеч отвъд транзакциите, включващи само САЩ.

Дарил Лиу, ръководител на отдела за управление на портфейли в SingAlliance Pte, посочи:

Глобалните износители, които не са се предпазили от валутна експозиция, могат да усетят последиците от слабостта на щатския долар. Това не само ще се отрази на конкурентоспособността на цените на техните продукти, но може да доведе и до загуби от преизчисляване и намаляване на печалбите.

Интересно е, че въпреки усилията на БРИКС да противодейства на господството на щатския долар на валутните пазари, неговият възход продължава. Индия, член на БРИКС, е обвинявана, че е наводнила валутния пазар със значителни количества щатски долари в опит да предотврати по-нататъшното поевтиняване на рупията.

Освен това Китай въведе нова регулация, забраняваща на големите компании да използват щатския долар в търговските трансакции, което може да повлияе на различни сектори в САЩ, ако БРИКС престане да разчита на долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.