НАЧАЛО Други

БРИКС: 150 държави трябва да изплатят $1.1 трилиона на Китай

ноември 10, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 150 държави трябва да изплатят $1.1 трилиона на Китай

Китайската народна република, член на БРИКС, се превърна в най-големия кредитор в световен мащаб, като развиващите се страни й дължат общо $1.1 трилиона.

Тази значителна задлъжнялост се дължи на стратегическото предоставяне на заеми от страна на Китай на различни държави, особено на тези, които са изправени пред икономически предизвикателства, за финансиране на изграждането на критична инфраструктура като пристанища, пътища и железопътни линии, като по този начин се улеснява международната търговия.

Последните доклади разкриват, че Китай е отпуснал заеми на над 150 държави, като приблизително 80% от тях са държави, които изпитват финансови затруднения.

Преди десетилетие президентът Си Дзинпин представи амбициозна глобална инфраструктурна инициатива, която се простира от Ангола до Уругвай и Шри Ланка. Тази инициатива имаше за цел да отговори на икономическите нужди на държавите в затруднено положение. Финансовият обхват на Китай е особено широк в Африка, Южна Америка и Азия.

Въпреки че Китай се позиционира като кризисен мениджър, предлагащ финансова подкрепа на икономики в затруднено положение, възникнаха опасения поради предполагаемия контрол, който страната упражнява върху пристанищата на държавите длъжници.

Страните, които не успяват да изпълнят задълженията си за изплащане, са изправени пред риска Китай да поеме контрола над техните пристанища, като на практика завземе жизненоважни активи. Международната общност критикува Китай, че използва финансовите кризи в своя полза. Въпреки това Китай, член на БРИКС, отхвърля твърденията за пристанищен контрол, заявявайки, че той не попада в тяхната юрисдикция.

Докладите сочат, че тези превземания на пристанища често се извършват дискретно и извън непосредствения надзор на националните институции в страните с ниски и средни доходи. Според докладите възможността за достъп до обезпечения без съгласието на кредитополучателя се е превърнала в ключов елемент в двустранния кредитен портфейл на Китай.

Влиянието на Китай се простира отвъд събирането на дългове, тъй като той активно преследва стратегии за доминиране в световния финансов сектор. Това включва пропагандиране на използването на местни валути в международната търговия и насърчаване на други държави да намалят зависимостта си от щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

3 Отговори на “БРИКС: 150 държави трябва да изплатят $1.1 трилиона на Китай”
  1. Мечо пух,

    Четете,бре.
    В тяхната ” библия”( Китайската) пише,че през 3000_та година всичко на света ще е Китайско.
    От стоките до хората.Бавно ,но сигурно,вървят на там.

  2. Коцето,

    За 20 години Китай направи за Африка повече отколкото колонизаторите за 400 години.Пътища, пристанища, болници, училища

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.