НАЧАЛО Други

БРИКС: Съюзът може да пусне валута, подобна на еврото

27.02.2024 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът може да пусне валута, подобна на еврото

Коалицията БРИКС активно проучва възможностите за намаляване на зависимостта от щатския долар чрез разработване на алтернативна валута.

Те обмислят различни стратегии за укрепване на местните валути в световната търговия и насърчават други развиващи се страни да последват примера им.

Неотдавнашните дискусии в рамките на БРИКС предполагат възможността за приемане на единна валута, подобна на еврото, с цел да се оспори господстващото положение на щатския долар.

Антон Силуанов, министър на финансите на Русия, изрази интерес към създаването на обща разчетна единица и валута в рамките на алианса, която би могла да служи като реална алтернатива на долара за определяне на цените на стоките.

Важно е обаче да се отбележи, че тези обсъждания са все още в начален етап, като все още не са взети окончателни решения.

Очаква се държавите от БРИКС да се съберат на предстоящата си среща на върха през октомври, за да проучат допълнително тези предложения и евентуално да определят нови насоки за алианса, което може да има значителни последици за глобалната икономическа динамика, особено за секторите, силно зависими от щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.