НАЧАЛО Други

БРИКС: Съюзът става все по-влиятелен, задминавайки Г-7

19.01.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът става все по-влиятелен, задминавайки Г-7

В ясен знак за промяна на глобалната власт икономическият съюз БРИКС изпревари държавите от Г-7 по отношение на глобалния БВП (ППС), като през 2023 г. ще установи по-голямо влияние.

Статистическите данни разкриват, че блокът БРИКС вече разполага с 32% от световния БВП, надминавайки 30%, притежавани от ръководената от Съединените щати Г-7.

Statistic: BRICS and G7 countries' share of the world's total gross domestic product (GDP) in purchasing power parity (PPP) from 2000 to 2023 | Statista
Тази промяна подчертава многополюсността, към която алиансът БРИКС активно се стреми през цялата година, като годишната среща на върха през 2023 г. бележи значително разширяване. Забележително е, че към този разширяващ се съюз ще се присъединят Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран, Египет и Етиопия.

Нарастващата значимост на алианса БРИКС през 2023 г. е очевидна, тъй като той за първи път разшири членството си и засили инициативите си за дедоларизация, което доведе до по-широко използване на местните му валути в световната търговия.

Тази кулминация на напредъка подчертава ключов момент във възхода на алианса, като блокът БРИКС изпревари държавите от Г-7 по отношение на глобалния БВП (ППС).

Освен това следва да се отбележи, че според Международния валутен фонд (МВФ) през 2014 г. Съединените щати престанаха да бъдат най-голямата икономика в света, като бяха изпреварени от Китай. БВП (ППС) на Китай сега е водещ в световен мащаб с $30 трилиона, докато САЩ следват с $25 трилиона.

С навлизането в 2024 г. алиансът БРИКС очаква по-нататъшна разграничаване, като включването на пет нови държави предлага икономически ползи. За разлика от тях, Г-7 е изправен пред труден път, за да си възвърне позицията на най-голям вносител на глобален БВП.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.