НАЧАЛО Други

БРИКС: Спадът в търговията между САЩ и Китай е провокиран от Америка

септември 2, 2023 14:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Спадът в търговията между САЩ и Китай е провокиран от Америка

Китай отбеляза забележителен спад от 14% в търговията си със САЩ през първата половина на тази година в сравнение с данните отпреди една година. 

Страната обясни този спад на търговията със Съединените щати, като се позова на налагането на експортни мита от западната държава.

Намаляването на търговската активност съвпада с неотдавнашното разширяване на алианса БРИКС, който миналата седмица прие шест нови държави членки. 

Китай беше един от най-гласовитите поддръжници на това разширяване. Следователно сега страната вероятно ще измести фокуса си от западната търговия към междублокови транзакции, които подкрепят инициативите за насърчаване на използването на местни валути.

Посланикът на Китай в Съединените щати Сие Фън обясни влошаването на търговските отношения с експортния контрол, като заяви: 

Това може да се отдаде пряко на прилагането от страна на САЩ на мита по раздел 301 върху китайския внос, използването на едностранни санкции и затягането на експортния контрол.

Фенг подчерта въздействието на тези мерки, като заяви:

Препитанието на много семейства беше засегнато, а предприятията от двете страни понесоха последствията.”

Заслужава да се отбележи, че Съединените щати остават най-големият търговски партньор на Китай. Тази ситуация обаче потенциално може да доведе до увеличаване на търговската активност между Китай и неговите колеги от БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.