Home

БРИКС: Ще рухне ли САЩ при успех на алианса?

09.05.2023 6:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще рухне ли САЩ при успех на алианса?

Опитният инвеститор Джон Уолфенбаргер предупреждава за потенциалното въздействие на БРИКС върху щатския долар и благосъстоянието на американските граждани.

В неотдавнашна статия за Института Мизес, Волфенбаргер, който преди това е работил като инвестиционен банкер в JPMorgan и Allianz, подчерта, че в историята всички империи са се сблъсквали с упадък и Съединените щати едва ли ще бъдат изключение.

Той предполага, че поради десетилетията на неразумна икономическа политика, провеждана от американското правителство, държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) сега притежават способността да предизвикат и потенциално да надминат Съединените щати.

Уолфенбаргер заяви: 

Ако нациите от БРИКС успеят, а САЩ не успеят да променят подхода си, давайки приоритет на по-силен долар, намалените разходи и мира вместо войната, има вероятност доларът постепенно да загуби статута си на “резервна валута”.

Подобен сценарий би имал неблагоприятни последици за американския жизнен стандарт и би намалил влиянието на правителството на САЩ, подобно на упадъка, който преживява Обединеното кралство след Втората световна война.

Както показва историята, всички империи в крайна сметка се разпадат и Съединените щати едва ли ще бъдат изключение, особено ако държавите от БРИКС успеят да създадат успешна алтернативна валута, която да се конкурира с долара.

Инвеститорът, който е основател на услугата за инвестиционни проучвания Bull And Bear Profits, призна значителните предизвикателства, пред които ще се изправят държавите от БРИКС, ако сериозно се стремят да се конкурират с господстващия американски долар.

Уолфенбаргер твърди, че ако държавите от БРИКС възнамеряват да създадат друга фиатна валута от въздуха, те могат да забравят за оспорването на хегемонията на щатския долар.

Той изтъкна предимствата, с които се ползват Съединените щати, включително най-големия и сигурен пазар на държавни облигации, липсата на капиталов контрол и репутацията на държава с върховенство на закона.

За разлика от тях държавите от БРИКС имат ограничен опит в спазването на законите и стабилните валути.

Освен това неамериканските субекти притежават значителна част от деноминирания в щатски долари дълг, възлизащ на $12 трилиона, който ще трябва да изплатят в долари. Следователно отказът от долара би бил трудно и скъпо начинание.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Камала Харис е готова за президентската надпревара: Какъв е планът ѝ?

Камала Харис може да се кандидатира за президент на Демократическата партия и да замени Джо Байдън. Тази промяна повдига въпроси относно нейните икономически политики и тяхното въздействие върху САЩ.

23.07.2024 21:00 2мин. четене

Доналд Тръмп отрече слуховете, че министър на финансите ще бъде директора на JPMorgan или BlackRock

Неотдавна в социалните мрежи се появиха слухове, че Доналд Тръмп иска да назначи Джейми Даймън от JPMorgan или Лари Финк от BlackRock за министър на финансите.

23.07.2024 19:45 1мин. четене

Глобиха най-големият копач на Биткойн (BTC) със $139 милиона

Marathon Digital Holdings, най-големият копач на Биткойн (BTC), листнат на NASDAQ, беше глобен със $139 милиона за нарушаване на споразумение.

23.07.2024 19:30 1мин. четене

Алткойн сезонът идва според експерт от екипа на Shiba Inu

Експертът по маркетинг в социалните медии на екипа на Shiba Inu (SHIB), известен на общността като “Lucie”, наскоро публикува туит, в който отправи оптимистично послание към поддръжниците на Shiba Inu.

23.07.2024 19:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.