НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще рухне ли САЩ при успех на алианса?

май 9, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще рухне ли САЩ при успех на алианса?

Опитният инвеститор Джон Уолфенбаргер предупреждава за потенциалното въздействие на БРИКС върху щатския долар и благосъстоянието на американските граждани.

В неотдавнашна статия за Института Мизес, Волфенбаргер, който преди това е работил като инвестиционен банкер в JPMorgan и Allianz, подчерта, че в историята всички империи са се сблъсквали с упадък и Съединените щати едва ли ще бъдат изключение.

Той предполага, че поради десетилетията на неразумна икономическа политика, провеждана от американското правителство, държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) сега притежават способността да предизвикат и потенциално да надминат Съединените щати.

Уолфенбаргер заяви: 

Ако нациите от БРИКС успеят, а САЩ не успеят да променят подхода си, давайки приоритет на по-силен долар, намалените разходи и мира вместо войната, има вероятност доларът постепенно да загуби статута си на “резервна валута”.

Подобен сценарий би имал неблагоприятни последици за американския жизнен стандарт и би намалил влиянието на правителството на САЩ, подобно на упадъка, който преживява Обединеното кралство след Втората световна война.

Както показва историята, всички империи в крайна сметка се разпадат и Съединените щати едва ли ще бъдат изключение, особено ако държавите от БРИКС успеят да създадат успешна алтернативна валута, която да се конкурира с долара.

Инвеститорът, който е основател на услугата за инвестиционни проучвания Bull And Bear Profits, призна значителните предизвикателства, пред които ще се изправят държавите от БРИКС, ако сериозно се стремят да се конкурират с господстващия американски долар.

Уолфенбаргер твърди, че ако държавите от БРИКС възнамеряват да създадат друга фиатна валута от въздуха, те могат да забравят за оспорването на хегемонията на щатския долар.

Той изтъкна предимствата, с които се ползват Съединените щати, включително най-големия и сигурен пазар на държавни облигации, липсата на капиталов контрол и репутацията на държава с върховенство на закона.

За разлика от тях държавите от БРИКС имат ограничен опит в спазването на законите и стабилните валути.

Освен това неамериканските субекти притежават значителна част от деноминирания в щатски долари дълг, възлизащ на $12 трилиона, който ще трябва да изплатят в долари. Следователно отказът от долара би бил трудно и скъпо начинание.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.