НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия и Индия водят преговори да избягат от търговията с долара

септември 16, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия и Индия водят преговори да избягат от търговията с долара

Членовете на БРИКС - Индия и Саудитска Арабия - понастоящем обсъждат възможността да осъществяват търговия, използвайки собствените си местни валути, като се откажат от зависимостта от щатския долар.

Индия е вторият по големина търговски партньор на Саудитска Арабия, а Саудитска Арабия е четвъртият по големина търговски партньор на Индия. Тези разговори набраха скорост напоследък, като и двете страни проучват различни възможности за използване на местните си валути при трансгранични транзакции.

През фискалната 2022-23 г. Индия и Саудитска Арабия са сключили търговски сделки на стойност $52.7 милиарда. От тях Индия е изнесла стоки и суровини на стойност $10.7 милиарда, а е внесла от Саудитска Арабия $42 милиарда. Въпреки това търговският дефицит на Индия със Саудитска Арабия понастоящем възлиза на $31.3 милиарда за финансовата година 2022-23.

Важно е да се отбележи, че тази разработка все още е във фаза на обсъждане и всички предложени идеи в момента се преразглеждат. Ако бъде постигнато споразумение относно валута за разплащане, това ще бъде сигнал за оттегляне от използването на щатския долар в двустранната търговия.

Аусаф Саид, министър на външните работи, потвърди, че тези дискусии са в начален етап, като заяви, че двете страни са започнали да обсъждат това.

Сайед също така подчерта взаимното задоволство, изразено от двамата лидери, по отношение на значителния обем на търговията между двете страни, като подчерта статута на Индия като втори по големина търговски партньор на Саудитска Арабия и обратно.

В по-широк контекст държавите от БРИКС правят стъпки към популяризиране на съответните си местни валути и намаляване на зависимостта от щатския долар. Общо 21 държави официално се ангажираха да намалят зависимостта си от щатския долар.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.