НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия с рекордно нисък износ на петрол за САЩ

септември 2, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия с рекордно нисък износ на петрол за САЩ

След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС износът на петрол от Саудитска Арабия за Съединените щати достигна шестгодишно дъно.

Този спад в износа на петрол е значителен, тъй като е най-ниският обем, регистриран от 2021 г. насам, което особено се отразява на търговските отношения със западните държави.

Основната причина за участието на Саудитска Арабия в алианса беше богатият ѝ капацитет за производство на петрол. В резултат на това страната активно намали добива си на петрол, съкращавайки го с близо 1 милиона на ден. Този стратегически ход е насочен към потенциално повишаване на световните цени на петрола, което може да има значителни последици за САЩ.

Икономическият съюз БРИКС взе забележително решение за разширяване по време на годишната си среща на върха през 2023 г. По време на тази среща на върха те отправиха покани към Саудитска Арабия, Иран, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Аржентина и Етиопия – ход, който предизвика очаквания за значителни геополитически последици.

Сега тези последици изглежда се проявяват, тъй като Саудитска Арабия, новото попълнение в БРИКС, е свидетел на рязко намаляване на износа на петрол за САЩ, достигайки най-ниските нива от шест години насам. Тази ситуация съвпада с по-широкото намаляване на производството на петрол в страната, което оказва значително влияние върху Съединените щати.

Решението на Саудитска Арабия да намали износа с 1 милион барела дневно е опит да се поддържа свит глобалният пазар на петрол. Вследствие на това страната намали производството си на петрол до нива, които не са наблюдавани от 2021 г. насам. Ефектите върху различните ѝ търговски партньори обаче са различни, като Съединените щати понасят основната тежест на тази промяна.

Докато износът на петрол от Саудитска Арабия за Китай също е намалял до най-ниската си точка от лятото на 2020 г., ситуацията със Съединените щати е още по-изразена, като износът е спаднал до едва 81,000 барела на ден.

В резултат на тези съкращения на производството страната вече изнася близо 9 милиона барела дневно, като тази тенденция се очаква да се запази до края на септември, а подобни свивания се очакват и от други държави членки на ОПЕК+.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Саудитска Арабия с рекордно нисък износ на петрол за САЩ”
  1. Големия памперс,

    Пак се надънихме на най-дългия. Нали сега САЩ са големия брат ще търпим високи цени на горивата и….. бедност.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.