НАЧАЛО Други

БРИКС: Санкциите на Запада срещу Русия укрепват търговията в алианса

юни 7, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Санкциите на Запада срещу Русия укрепват търговията в алианса

Санкциите, наложени на Русия от Америка, след нахлуването ѝ в Украйна, изглежда имат непредвидени последици.

Макар че тези санкции имаха за цел да изолират Русия и да отслабят нейната икономика, те по невнимание укрепиха съюзите в рамките на икономическия блок БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и стимулираха търговията между блока и Иран.

Търговията на Иран с блока БРИКС се е увеличила с 14 % след въвеждането на западните санкции. Китай е основният търговски партньор на Иран в рамките на блока, като търговската активност между двете страни се е увеличила с повече от 37%.

Иран изрази интерес да се присъедини към блока БРИКС и подаде заявление за членство през юни 2022 г., като отбеляза, че то ще донесе допълнителна полза и за двете страни.

Търговията между Иран и Русия също е нараснала с 3.59 % след въвеждането на санкциите. Освен това Южна Африка, като най-голям търговски партньор на Иран на африканския континент, отбеляза значително увеличение на търговията с 23% за същия период.

Очаква се предстоящата среща на върха на БРИКС през 2023 г. да се съсредоточи върху дискусиите за разширяване и евентуално да разгледа идеята за алтернативна валута.

Предвид укрепването на съюзите в рамките на блока и увеличаването на търговията с Иран, вероятно Иран ще играе важна роля в тези дискусии. Може да се счита, че Съединените щати чрез своите действия и налагането на санкции неволно допринасят за растежа и потенциалното бъдещо разширяване на блока БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.