НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия подканва страните от Близкия изток да се присъединят

май 26, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия подканва страните от Близкия изток да се присъединят

Русия активно търси нови съюзи и се стреми да подкопае господстващото положение на щатския долар. Според руския вицепремиер Алексей Оверчук правителството търси партньори и ускорява въвеждането на валутата на БРИКС.

Ако повече държави приемат бъдещата валута на БРИКС, това може да има отрицателно въздействие върху щатския долар, което да доведе до неговия спад.

Оверчук разкри, че Русия се интересува по-специално от укрепване на отношенията си с богатите на петрол ислямски държави в Близкия изток, като Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства, които вече изразиха желание да се присъединят към алианса БРИКС.

На икономически форум Оверчук подчерта, че глобалните промени и тенденции, включително процесите по дедоларизация и създаването на независима финансова система, неизбежно ще повлияят на взаимодействието на Русия с ислямския свят.

Предвиждайки положително бъдеще за връзките между Русия и Близкия изток, свързани с дедоларизацията, руският вицепремиер изтъкна по-нататъшните усилия на правителството за развитието им.

По-специално, Русия гледа на Близкия изток като на потенциален пазар за трансгранични сделки за доставка на енергия и храни.

Ако Русия успее да убеди богатите на петрол държави от Близкия изток да приемат валутата на БРИКС, американският долар ще понесе основната тежест на въздействието.

Саудитска Арабия, основен производител на петрол, който ежедневно изнася значителни количества за САЩ и Европа, би могла да предизвика значителни сътресения в американската икономика, като урежда международни сделки, използвайки новата валута на БРИКС вместо американския долар.

Това развитие би могло да промени динамиката на геополитическите сили в Азия и Близкия изток. Участието на Саудитска Арабия в БРИКС би могло да преосмисли традиционните съюзи със световни сили като САЩ и Европейския съюз.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск отново стана най-богатия човек на планетата, но за кратко

В четвъртък Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, си върна позицията на най-богатия човек в света, като изпревари Бернар Арно, председател на LVMH.

юни 9, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance.US отговаря на обвиненията на SEC: Изключва криптовалутни двойки

Binance.US наскоро направи значителни промени след съдебните действия на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

юни 9, 2023 6:00 2 мин. четене

Федерален съдия в САЩ прекратява делото срещу DeFi платформа

Федерален съдия в САЩ наскоро отхвърли иск срещу платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) PoolTogether, като постанови, че федералният съд не е подходящо място за разглеждане на проблеми, свързани със стартъпа.

юни 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Шефът на Terraform Labs може да изтърпи присъдата си както в САЩ, така и Южна Корея

Според високопоставен южнокорейски прокурор съоснователят и главен изпълнителен директор на Terraform Labs, До Куон, е изправен пред потенциални правни последствия в САЩ и Южна Корея.

юни 8, 2023 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.