НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия и Индия сключиха огромна сделка за оръжия – и долара не присъства в нея

14.05.2024 7:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и Индия сключиха огромна сделка за оръжия – и долара не присъства в нея

В развиващият се глобален пейзаж, предизвикващ доминацията на щатския долар, разгръщането на други валути набира скорост.

Русия и Индия наскоро сключиха оръжейна сделка за $4 милиарда, като я уредиха в съответните си местни валути – ход, насочен към подкопаване на глобалния статус на щатския долар.

Докладите сочат, че руски компании са закупили отбранително оборудване на стойност $4 милиарда от Индия, като сделката е извършена в индийски рупии вместо в традиционния щатски долар. Тази промяна, улеснена чрез сметки във Vostro, бележи отклонение от зависимостта от USD в международната търговия.

С приблизително $8 милиарда в сметката на руския Vostro, половината от които бяха разпределени за неотдавнашната покупка на оръжия, този ход сигнализира за анти-доларовата позиция на Русия и нейната склонност да намали зависимостта от американската валута.

Това развитие подчертава по-широката тенденция на дедоларизация, предизвиквайки спекулации относно бъдещето на хегемонията на щатския долар. Скорошните търговски сделки на Русия, включително споразумение за $260 милиарда с Китай, проведено без участието на долара, подчертават нарастващата инерция зад настроенията срещу долара.

Междувременно възходът на многополюсните валутни наративи, илюстриран от инициативи като усилията на алианса БРИКС за единна валута, представлява значително предизвикателство за господството на щатския долар. В съчетание с нарастващите нива на дълга и икономическата уязвимост в САЩ, сцената е готова за потенциален спад в стойността на щатския долар, проправяйки пътя за алтернативни валутни опции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.