НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия като лидер на алианса може да реши проблемите на “Глобалния юг”

29.05.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия като лидер на алианса може да реши проблемите на “Глобалния юг”

Международната научно-практическа конференция „БРИКС в ерата на глобалните социални трансформации“ се проведе в Москва във Факултета по глобални изследвания на Московския държавен университет „Ломоносов“ (МГУ), съобщи телевизия БРИКС.

Виктор Садовничий, ректор на Московския държавен университет „Ломоносов“, откри конференцията с приветствено видеообръщение, а на самото събитие присъстваха учени от Русия, Китай, Южна Африка и Индия.

По време на пленарната сесия Санджай Кумар Пандей, професор в Института за международни изследвания към Университета „Джавахарлал Неру“ (JNU), направи презентация на тема „БРИКС и глобалният юг: Перспективата на Индия“.

Пандей подчерта, че азиатските, африканските и латиноамериканските държави заемат все по-значимо място в този динамично променящ се свят, съобщи TV Brics.

Професорът също така сподели, че е необходимо да се обърне по-голямо внимание на решаването на проблемите, които възникват в този регион.

Междувременно Садовнич заяви:

Днес БРИКС е авангардът, ядрото на формирането на определен световен ред, основан на дълбокото уважение, цивилизационната идентичност и ценностите на народите на всички страни, на желанието за равноправен диалог и взаимноизгодно сътрудничество.

Докторът на политическите науки, ръководител на катедрата на ЮНЕСКО във Факултета по глобални процеси на МГУ Юрий Саямов обясни каква роля могат да играят страните от БРИКС в решаването на глобалните социални проблеми съобщи ТВ БРИКС.

Той заяви:

БРИКС представлява формат, който открива възможност за справедливо участие на страните в международните отношения и световните процеси. Страните от групата трябва да се съсредоточат върху необходимостта от изпълнение на глобалната програма за развитие, одобрена през 2015 г. от Общото събрание на ООН, до 2030 г. Въпреки това вече трябва да мислим за обновен глобален дневен ред, който да отразява новата конфигурация на глобалния свят.

Той подчерта още, че органичната интеграция на новите участници в БРИКС е една от целите на руското председателство на БРИКС през 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.