НАЧАЛО Други

БРИКС: Неизбежна ли е новата валута на съюза и как тя ще повлияе на финансовия свят?

27.05.2024 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Неизбежна ли е новата валута на съюза и как тя ще повлияе на финансовия свят?

През последните години алиансът БРИКС активно се стреми да създаде своя собствен валута, която да се използва на международно ниво.

Както Русия, така и Иран публично обявиха, че ще си сътрудничат за създаването на валута на БРИКС. Това служи като неопровержимо доказателство, потвърждаващо слуховете, които се разпространяваха преди годишната среща през 2023 г.

БРИКС се превърна в основен претендент за големите западни сили, призовавайки за по-балансиран световен ред. Сега фокусът на алианса е върху намаляването на глобалната зависимост от щатския долар.

Именно този фокус доведе до инициативи, насърчаващи дедоларизацията, и до дискусии за създаване на валута на съюза.

В стремежа си да сложи край на широко разпространеното използване на щатския долар като стандартна валута създаването на парична единица на БРИКС може да доведе до ефективни промени в международните финанси.

При наличието на ценова зона с единна валута и развитие без инфлация много страни могат да развият съответните си индустрии и да реализират потенциала си. Възможни са и алтернативи за решаване на проблема с огромния доларов дълг чрез ребалансиране на финансовите им структури.

Предвижда се, че с потенциалното използването на тази валута от страните от БРИКС нейното значение в световен мащаб може само да нараства.

Създаването на тази валута се разглежда като заплаха за стабилността на долара. През първите няколко години след приемането ѝ се очаква тя все повече да определя практиките на международната търговия.

Вярва се, че с разрастването на границите на БРИКС, добавяйки нови членове, ще се увеличи броят на страните, които да използват новата валута, което вероятно ще промени изцяло баланса на силите в световен мащаб.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.