НАЧАЛО Други

БРИКС: Предизвикателства и възможности за Аржентина

септември 29, 2023 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Предизвикателства и възможности за Аржентина

Интересът на Аржентина да се присъедини към БРИКС се дължи на значителното глобално присъствие на блока, който обхваща 26% от сушата и 42% от населението на света.

Този интерес датира от десетилетие, като Аржентина участва в срещите на БРИКС през 2014 г. и 2018 г. Неотдавнашните ангажименти, включително срещите с лидери от Китай, Русия и Индия, подновиха кандидатурата на Аржентина за пълноправно членство, която сега е подкрепена от Бразилия.

През юни 2023 г. Буенос Айрес официално подаде молба за присъединяване, като получи подкрепата на членовете на БРИКС. На 15-ата среща на върха на БРИКС беше одобрено пълноправното членство на Аржентина от 1 януари 2024 г.

Тази стъпка е обещаваща за Аржентина. Ако действащата партия продължи да бъде на власт, страната ще приеме пълноправно членство в БРИКС през 2024 г. Президентът Фернандес счита това за ключова стъпка, която предоставя възможности за укрепване на икономиката, отваряне на нови пазари, стимулиране на инвестициите, създаване на работни места и увеличаване на вноса.

Членството в БРИКС предлага спасителен пояс. То може да помогне за решаването на някои от неотложните проблеми на Аржентина, включително инфлацията, външния дълг и икономическата нестабилност. Освен това то улеснява икономическата диверсификация, развитието на електронната търговия и пазарната интеграция.

Правителството се стреми да се възползва от значителните резерви и ликвидност на БРИКС, търсейки помощ за стабилизиране на икономиката и насърчаване на устойчив растеж.

Освен това огромните минерални запаси на Аржентина, оценявани на до $4 трилиона, представляват значителна възможност. Сътрудничеството с БРИКС може да повиши приходите от износ на минерали до $10 милиарда годишно. Друго ценно предимство на Аржентина е нейното селскостопанско майсторство, особено в производството на зърно.

Страната е основен играч в производството на соя, пшеница и слънчогледово семе, като над 75% от тези продукти са предназначени за износ. БРИКС може да послужи като канал към нови пазари, стимулирайки производството, създаването на работни места и просперитета.

В крайна сметка членството в БРИКС съответства на целите на Аржентина за икономическа стабилност, диверсификация и просперитет. То открива пътища за стратегическо сътрудничество, разширяване на търговията и увеличаване на чуждестранните инвестиции, като позиционира Аржентина като ключов играч в световната икономика.

Въпреки че президентът на Аржентина уверява, че интеграцията в БРИКС ще се случи, не е ясно какво ще се случи с отношенията между страната и алианса.

Всъщност бъдещото членство на Аржентина в БРИКС ще се определи от националните избори през октомври тази година. Опозиционната партия на Аржентина обаче отхвърля концепцията за БРИКС. При все това изборна победа на коалицията Juntos por el Cambio, която понастоящем е фаворит за победа, вероятно няма да доведе до пълно прекъсване на отношенията с БРИКС. Как ще се развие тази ситуация, предстои да видим.

Въпреки някои недостатъци на БРИКС, многостранният потенциал на членовете на БРИКС може да бъде положителен за намаляване на кризата в аржентинската икономика. Всъщност, ако пълното и бъдещо членство на Аржентина в БРИКС продължи, то може да има положително въздействие върху преките чуждестранни инвестиции, постигането на целите, увеличаването на темпа на растеж и намаляването на външния дълг в краткосрочен и средносрочен план.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.