НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще успеят ли новите членове да трансформират съюза?

септември 29, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще успеят ли новите членове да трансформират съюза?

Наскоро Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха поканени да се присъединят към блока БРИКС, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, което означава промяна в световната икономическа динамика.

Този ход е в съответствие с политиката на арабските държави от Персийския залив “Поглед на Изток”, която признава нарастващото икономическо влияние на азиатските държави. Тъй като Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур стимулират търсенето на нефт и газ в Персийския залив, Саудитска Арабия и ОАЕ се стремят да се възползват от тази тенденция.

Въпреки че членството им в БРИКС може да не доведе до незабавни икономически промени, то може да доведе до по-тесни връзки на правителствено равнище. По-голямото участие в създадената от БРИКС Нова банка за развитие също може да бъде от полза за компаниите от Персийския залив, които търсят възможности за проекти. Освен това по-силните дипломатически отношения с основателите на БРИКС биха могли да отворят врати за инвестиции и подобряване на бизнес средата, подкрепяйки усилията им за диверсификация от зависимостта от петрола.

Въпреки това съществените различия между настоящите и потенциалните членове на БРИКС могат да повлияят на инициативите на блока. Разширяването би могло да засили съвместните инвестиции и трансфера на технологии, но може да доведе и до различия в политиките на страните от БРИКС. Освен това влизането на Саудитска Арабия и ОАЕ в БРИКС означава намерението им да диверсифицират глобалните съюзи, като намалят зависимостта си от САЩ.

Този ход може да се разглежда като сигнал към Вашингтон, който подчертава стремежа на държавите от Персийския залив към алтернативни партньорства. Докато Китай, Иран и Русия може да се опитат да активизират БРИКС срещу САЩ, Абу Даби и Рияд се стремят да балансират тези връзки с дългогодишните си отбранителни съюзи със САЩ.

Потенциалното въздействие върху дедоларизацията, която е от решаващо значение за политиците от арабските страни от Персийския залив, остава несигурно. И двете държави се включват предпазливо в процеса, като проучват възможностите за транзакции в търговията без използване на щатски долари.

Включването на Саудитска Арабия и ОАЕ в БРИКС означава по-широка стратегия за разширяване на икономическите и политическите партньорства отвъд традиционните съюзи, което отразява ангажимента им да се адаптират в променящия се глобален пейзаж. Все още обаче предстои да се видят пълните последици от този ход за световния баланс на силите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.