НАЧАЛО Други

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

22.02.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

С нарастването на глобалното сътрудничество списъкът на потенциалните участници постепенно се оформя. Неотдавнашните диалози с Русия предизвикаха спекулации: може ли Куба да се подготвя да се присъедини и да приеме потенциалната валута на БРИКС?

Дискусиите за разширяване съвпадат с усилията на БРИКС да укрепи местните си валути. Докато алиансът се застъпва за дедоларизация и насърчаване на местните валути, работата по местните активи продължава. За държавите, които се стремят да се присъединят към алианса през тази година, развитието на съответните им валути може да се окаже решаващо.

През изминалата година икономическият блок БРИКС беше в светлините на прожектори. Неговият амбициозен план за разширяване, приканващ шест държави да се присъединят към редиците му, отбеляза значимо геополитическо събитие през 2023 г. Освен това алиансът потвърди ангажимента си да придвижи плановете си за разширяване без забавяне.

Вследствие на това светът с нетърпение очаква кои държави в крайна сметка ще станат част от блока.

Неотдавнашен доклад разкри среща между кубинския президент Мигел Диас-Канел и руския външен министър Сергей Лавров, което подсказва за засилено сътрудничество на хоризонта. Това подхрани спекулациите за потенциалното влизане на Куба в алианса.

“След срещата се потвърди нарастващия интерес на нашите кубински приятели към взаимодействие с БРИКС”, заяви Лавров. “Като настоящ председател на асоциацията, Русия е склонна да подкрепи тази перспектива.”

Въпреки че естеството на тази подкрепа остава неясно, взаимният интерес, изразен от двете страни, е значителен. По-рано Индия потвърди интереса на над 30 държави към присъединяване към алианса през следващата година, което потенциално посочва Куба като един от претендентите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва повечето азиатски валути

Основните азиатски валути, на които преди се гледаше като на потенциални претенденти за надмощие на щатския долар, сега се сблъскват със значителни затруднения на валутните пазари.

16.04.2024 11:00 2 мин. четене

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.