НАЧАЛО Други

БРИКС: Оспорване на хегемонията на Г-7

октомври 6, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Оспорване на хегемонията на Г-7

От 2013 г. насам брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай надхвърля този на САЩ, което го прави най-голямата икономика в света.

През последните шест десетилетия Китай постигна значителен напредък в подобряването на средната продължителност на живота при раждане, добавяйки 45 години в сравнение с 6.5 години в САЩ. Понастоящем Китай е начело със средна продължителност на живота от 78 години.

По отношение на населението страните от БРИКС (Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка) са четири пъти повече от държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ), но общият им брутен национален доход (БНД) е само малко по-висок от този на Г-7 – $42.4 трилиона срещу $42.1 трилиона.

Това се равнява на около една четвърт от дохода на глава от населението в Г-7. Най-ниският БНД на глава от населението в Г-7 (Япония) все пак е с над една трета по-висок от най-високия сред страните от БРИКС (Русия).

В сферата на общественото здраве графиката по-долу показва, че с изключение на сравнението между Китай и САЩ, средната продължителност на живота при раждане остава по-висока във всяка от страните от Г-7 в сравнение с БРИКС.

Средната продължителност на живота в страните от Г-7 е 81 години, докато средната продължителност на живота в страните от БРИКС е 70 години. Въпреки това тази разлика вероятно ще намалее в бъдеще, тъй като резултатите в областта на общественото здраве се сближават.

При оценката на демокрацията на графиката по-долу се сравнява демократичният статус на двете групи, като се използва индекс на Института за демокрация към Университета в Гьотеборг, вариращ от 0 до 1. Скандинавските страни (Дания, Норвегия и Швеция) водят в списъка за 2022 г., Финландия е на 10-то място, а САЩ са на 23-то място. Нито една от страните от БРИКС не се доближава до демократичните резултати на Г-7.

Резултатът на Индия се понижи значително под влиянието на хиндутва национализма на Нарендра Моди, като спадна от 0.5 през 2016 г. до 0.3 през 2022 г. Русия и Китай се класират най-ниско. Средният резултат на Г-7 е 0,77, докато този на БРИКС е 0.31.

При разглеждане на корупцията, неравенството и върховенството на закона, оценките на Transparency International (по-високите оценки означават по-ниска степен на възприемане на корупцията) разкриват, че всяка държава от Г-7 се възприема като по-малко корумпирана от която и да е от страните от БРИКС.

Други източници, като Gallup, потвърждават тази констатация, като мнозинството от респондентите в 108 от 129 държави, изследвани през 2012 г., съобщават за широко разпространена корупция в техните правителства. По-конкретно, 61% от държавите от Г-7 смятат, че корупцията е широко разпространена, докато в БРИКС (с изключение на Китай) този процент е 76.

Успешният износ на разнообразни промишлени стоки показва способността на дадена държава да произвежда стоки, които другите държави желаят. Графиката по-долу показва, че въпреки че Китай и Индия са големи производители, делът на промишлените стоки в общия износ е по-нисък в БРИКС (средно 48 %), отколкото в Г-7 (средно 66 %).

В перспектива се очаква Г-7 и БРИКС да се борят за глобално влияние. Въпреки това Г-7 е по-обединена група, дори преди включването на шестте наскоро поканени страни. Освен това държавите от Г-7 имат силни отношения помежду си, докато Китай и Индия имат история на конфликти и нерешени териториални спорове.

Г-7, която няма подобни проблеми, има за цел да убеди БРИКС в ползите от приемането на демокрацията и свободата. За да постигнат това, те самите трябва да поддържат непоколебим ангажимент към тези ценности и правата на човека.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Оспорване на хегемонията на Г-7”
  1. Петър,

    Изследванията са правени от западни агенции,, което ги прави тенденциозни и не особенно верни! Мисля, че в по голямата си част истината клони в полза на БРИКС!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.