НАЧАЛО Други

Рискове от нестабилност и недостиг на пазара на петрол – какво да очакваме?

октомври 5, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рискове от нестабилност и недостиг на пазара на петрол – какво да очакваме?

Генералният секретар на ОПЕК+ посочи, че през тази година ще има устойчив ръст на търсенето на петрол. ОПЕК+ се състои от 23 държави, които изнасят петрол и колективно определят количеството суров петрол за доставка на световния пазар.

В интервю за BBC Хайтам Ал Гаис заяви, че очакват увеличение на търсенето с около 2.4 милиона барела на ден. Освен това Саудитска Арабия обяви намаляване на производството на суров петрол с един милион барела на ден в опит да повиши цените.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изрази загриженост във връзка с намаляването на производството от страна на големите страни производителки на петрол – Саудитска Арабия и Русия, които са членове на ОПЕК+. Опасенията са, че този ход може да доведе до значителен дефицит в предлагането до края на годината. Ал Гаис обясни, че това намаление е доброволна и проактивна мярка, предприета от две суверенни държави поради преобладаващата несигурност.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. цените на петрола отбелязаха рязък скок, като през юни същата година достигнаха най-високата си стойност от над $120 за барел. Макар че през май т.г. те се понижиха до малко над $70 за барел, те непрекъснато се покачват.

Кулминацията на това покачване бе, че във вторник цената на суровия петрол тип Брент, която е стандарт за ценообразуване, надхвърли 95 долара за барел. Предвижданията за намаляване на доставките породиха опасения за потенциално надхвърляне на $100 за барел. Това развитие на събитията накара шофьорите да бъдат предупредени за потенциалното повишаване на цените на горивата през следващите 10 месеца и подхрани опасенията за продължителна инфлация в големите икономики.

Ал Гаис подчерта, че основната загриженост на ОПЕК е свързана с недостатъчните инвестиции в петролния сектор. Той предупреди да не се отправят призиви за спиране на инвестициите в петрола с аргумента, че това крие еднакви рискове, които могат да доведат до бъдеща нестабилност и недостиг на доставки. Ето защо ОПЕК се застъпва за значението на непрекъснатите инвестиции в петролната индустрия, наред с усилията за преминаване към по-чисти енергийни източници, като например възобновяеми енергийни източници.

Запитан за потенциалните последици от повишаването на цените на петрола върху глобалната инфлация, ако те надхвърлят $100 за барел, Ал Гаис призова да не се гледа на нещата в краткосрочен план. Той подчерта, че очакват търсенето да продължи да нараства с над 2 милиона барела на ден през следващата година, като призна, че тази прогноза зависи от несигурността на световния пазар. Въпреки това преобладава оптимизмът по отношение на устойчивостта на световното търсене на петрол през тази година.

Ал Гаис подчерта, че до 2045 г. петролната индустрия ще се нуждае от инвестиции в размер на близо $14 трилиона. Той заяви, че според прогнозите до 2045 г. търсенето на енергия ще се увеличи с близо 25% в сравнение с настоящите нива и всички форми на енергия ще бъдат наложителни, за да се отговори на това търсене.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.