НАЧАЛО Други

БРИКС: Мечтата на Китай и Русия може да се превърне в проблем за САЩ

юли 7, 2023 8:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Мечтата на Китай и Русия може да се превърне в проблем за САЩ

Световният интерес сред държавите, които искат да се присъединят към икономическия блок БРИКС, воден от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е ясен знак за нарастващото влияние на блока като нова геополитическа сила. 

Алиансът  има потенциала да отправи предизвикателство към водената предимно от Запада финансова система. Тъй като групата се подготвя да проведе важна конференция това лято, дългоочакваните трансформации в международния ред най-накрая започват да се проявяват.

Според Крис Девоншир-Елис, председател на бизнес компанията Dezan Shira & Associates, посветена на правенето на бизнес в Азия, основните фактори, които стоят зад този нарастващ интерес към БРИКС, се коренят в убеждението, че Съединените щати са станали както ненадеждни, така и властни във външната си политика. 

Притесненията относно ненадеждността на Съединените щати произтичат от въпроси като неотдавнашната криза с тавана на американския дълг, който беше отложен само за 2025 г., и рисковете от санкции.

Възприятието за властническо поведение се дължи на използването от страна на Съединените щати на международни механизми за наказване на държави, с които не са съгласни, както се вижда от действията им по отрязване на държави от SWIFT и използването на Г-7 като икономическа “банда“, за да подкрепят и оправдаят действията си на други места.

Кризата с тавана на дълга дори принуди президента Джо Байдън да прекъсне пътуването си до Азия след срещата на Г-7 в Хирошима миналия месец.

Докато Г7 се опитваше да представи единен фронт, друга среща, проведена от водещи дипломати от петте основни членки на БРИКС в Южна Африка, също привлече вниманието на света.

Държавите по света са все по-загрижени за поведението на Съединените щати, включително за неустойчивите нива на дълга и налагането на “основан на правила ред” и глобална икономика, които привидно обслужват единствено интересите на САЩ и техните непосредствени съюзници за сметка на останалите. 

В резултат на това многобройни световни лидери от Африка, Латинска Америка, Централна Азия, Близкия изток, както и от Китай и Русия, загубиха вяра в Съединените щати като отговорен световен лидер.

Блокът БРИКС, който възникна като “БРИК” преди включването на Южна Африка, се появи през 2001 г. като термин за нововъзникващите икономики, измислен от тогавашния икономист на ” Goldman Sachs” Джим О’Нийл. Разширяването на БРИКС ще бъде обсъдено на предстоящата среща на върха на лидерите, която ще се проведе през август.

Ирина Яригина, ръководител на катедра “Икономика и банково дело” в Московския институт за международни отношения, подкрепя това мнение. Тя заяви, че глобализацията е достигнала нов етап, свързан с формирането на различни съюзи. БРИКС е един такъв междуправителствен алианс, в който страните членки са заинтересовани от конструктивни отношения и осигуряване на сигурно благосъстояние.

Дневният ред на БРИКС обхваща амбициозен кръг от въпроси, включително сигурността, възстановяването след пандемии, обмена на технологии, устойчивото развитие и обмена между хората.

Ключов фокус на БРИКС е диверсификацията на достъпа до пазари, далеч от господството на американския долар и водените от САЩ финансови мрежи, които често са обект на инструменти като санкциите. Базираната в Шанхай Нова банка за развитие (“NDB”), ръководена от БРИКС, играе ключова роля в тези усилия.

В рамките на усилията си за насърчаване на инвестиционното сътрудничество и приобщаващия икономически растеж NDB вече е обхванала партньори като Бангладеш, Египет и Обединените арабски емирства. Тези принципи са особено привлекателни за развиващите се страни, които оценяват намерението да се присъединят към икономическата и финансовата платформа на БРИКС.

Интересът, проявен от страни като Рияд и Техеран към присъединяване към БРИКС и към NDB, придоби значение след успешните усилия на Пекин да посредничи за сключване на споразумение между тези отдавнашни съперници за възстановяване на отношенията.

Макар че Китай и Русия имат свои собствени опасения относно санкциите, насочени към долара, интересът на останалата част от развиващия се свят към проучване на търговията с алтернативни валути заслужава внимание. 

Европейският съвет за външна политика проведе проучване, което разкри различни мнения между респондентите от Запада и тези от Китай, Индия, Русия и Турция. Докато Западът е склонен да вижда света разделен на два блока, водени от Китай и САЩ, респондентите от незападните страни предпочитат по-равномерно разпределение на властта между множество държави.

Въпреки сериозните спорове между основните членове, като например дългогодишния граничен спор между Китай и Индия, БРИКС успя да насърчи сътрудничеството в рамките на блока и да работи чрез институциите на БРИКС.

Китай и Индия са членове и на друг общ блок – Шанхайската организация за сътрудничество ( SCO), заедно с Русия и четири централноазиатски държави. 

SCO се разширява и отвъд геополитическите разломи, като Иран ще стане пълноправен член, а държави като Саудитска Арабия кандидатстват за статут на партньор в диалога.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.