НАЧАЛО Други

БРИКС: Китайският юан вече е най-търгуваната валута в Русия, измествайки долара

22.01.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китайският юан вече е най-търгуваната валута в Русия, измествайки долара

Китайският юан официално се превърна в най-търгуваната валута на територията на Русия, надминавайки щатския долар с 25%.

От февруари 2022 г. членовете на БРИКС Китай и Русия извършват търговски разплащания в китайски юани – ход, целящ да намали зависимостта от щатския долар.

Налагането на американски санкции на Русия след нахлуването в Украйна предизвика отказ от долара при търговските транзакции, като Китай се възползва от възможността да повиши статута на китайския юан за трансгранични разплащания.

Тези санкции изиграха ключова роля за утвърждаването на китайския юан като фактическа валута за търговия в Русия. Китай, член на БРИКС, оказва стратегическо влияние върху Русия, за да сведе до минимум използването на щатския долар в полза на приемането само на китайския юан.

Това е в съответствие с по-широката цел на алианса БРИКС да насърчава дедоларизацията.

От 2023 г. до януари 2024 г. китайският юан съставлява 42% от всички международни транзакции, инициирани в Русия, надминавайки щатския долар, който представлява 39.5% от трансграничните разплащания, извършени от Русия през същия период. Това намаление с 2.5% на дела на щатския долар затвърди позицията на китайския юан като най-използваната валута в Русия за периода 2023-24 г.

Обемът на търговията на юана с Русия се утрои, достигайки $385 милиарда годишно, за разлика от обема на търговията на щатския долар, който през същия период възлиза на $560 милиарда. Въпреки значителното нарастване на доминиращата роля на юана, щатският долар остава силен конкурент, който не изостава твърде много.

Както Русия, така и Китай, като видни членове на БРИКС, активно приемат използването на китайския юан вместо щатския долар, като част от усилията си за дедоларизация. Този стратегически ход е насочен към засилване на значението на местните валути и намаляване на зависимостта от щатския долар в международната търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.