НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай с нов проект, който може да сложи край на търговията с долара

02.04.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай с нов проект, който може да сложи край на търговията с долара

Китай представи нова инициатива за блокчейн инфраструктура като част от стратегията на БРИКС за дедоларизация, целяща да намали зависимостта от щатския долар при търговските транзакции.

Този амбициозен проект има за цел да използва технологиите за подпомагане на текущите търговски начинания по инициативата “Един пояс, един път”.

Въпреки забраната на Китай върху криптовалутите, алиансът БРИКС все повече възприема дигиталните активи. Успешното въвеждане на дигиталния юан от Китай подчертава ангажимента му да разшири използването на дигитални валути в международната търговия, като по този начин осигурява по-широка експозиция на блокчейн технологията и напредва в усилията за дедоларизация в световните финанси.

През последните няколко години икономическият алианс БРИКС активно се стреми към дедоларизация, избирайки трансакции в местна валута на фона на нарастващите опасения относно потенциалните западни санкции и стабилността на щатския долар.

Неотдавнашното представяне на блокчейн проект от страна на Китай допълнително подчертава този ангажимент за намаляване на зависимостта от щатския долар в търговските отношения, особено в рамките на инициативите “Един пояс, един път”.

Институтът за изследване на блокчейн в Шанхай Tree Map обяви проекта чрез своя акаунт в WeChat, като подчерта сътрудничеството с уважавани институции като Шанхайския университет Jiao Tong, Университета Fudan, Шанхайския морски университет и Китайската академия за информационни и комуникационни технологии.

Този проект има за цел да отговори на сложните изисквания на”Един пояс, един път” чрез транснационална блокчейн инфраструктура, като улесни сътрудничеството между участващите държави и осигури надзор от страна на заинтересованите страни.

Отдадеността на Китай на блокчейн технологията в световен мащаб е очевидна, въпреки ограниченията му върху търговията и собствеността на криптовалути. Този ангажимент се разпростира върху целия блок БРИКС, като в момента се водят дискусии за потенциалното разработване на национална дигитална валута на БРИКС.

Продължаващата работа по китайския проект за транснационална блокчейн търговия може потенциално да допринесе за осъществяването на тази цел, като спекулациите сочат, че платежната система, базирана на блокчейн, може да проправи пътя за дигтиален  актив, представляващ колективната валута на държавите от БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.