НАЧАЛО Други

БРИКС: Ирак забрани долара, но как това ще повлияе на американската валута?

октомври 8, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ирак забрани долара, но как това ще повлияе на американската валута?

Въпреки че официално не е член на алианса БРИКС, Ирак наскоро въведе политика, забраняваща тегленето на пари в брой и транзакциите в щатски долари.

Това развитие е в съответствие с по-широката световна тенденция за намаляване на зависимостта от американската валута. Какви последици може да има това за международния статут на долара?

Ирак заяви, че тази забрана има за цел да ограничи незаконните дейности, свързани с валутата. Въпреки това следва да се отбележи, че този ход е в унисон с продължаващите инициативи за дедоларизация, наблюдавани в световен мащаб през тази година. Тъй като групата БРИКС продължава да отстоява тази кауза, тя може да намери по-нататъшна подкрепа в световния финансов сектор.

През последните месеци значението на алианса БРИКС е неоспоримо. Тази икономическа коалиция демонстрира все по-голяма значимост и разширяване през годината, което особено ясно пролича на годишната ѝ среща на върха през 2023 г., на която бяха приветствани шест нови държави членки.

Ключов аспект от програмата на блока е намаляването на западното влияние върху световния финансов пейзаж. Въпреки че Ирак не е официален член на БРИКС, неотдавнашната му забрана за парични транзакции в щатски долари съответства на тази колективна позиция.

През тази година блокът напълно възприе подобни мерки, като извършва международни търговски разплащания извън сферата на зелените пари и активно насърчава използването на местни валути. Следователно стъпката на Ирак най-малкото резонира с тези преобладаващи настроения.

От съществено значение е обаче да се подчертае, че решението на Ирак не е изрично насочено към използването на щатския долар. Вместо това то е насочено преди всичко към предпазване на страната от незаконно използване на собствената ѝ валута. Освен това то позволява на гражданите да теглят пари по електронен път, но изключва физическите транзакции с актива.

Въпреки това възприемането на един свят, който е по-малко зависим от щатския долар, набира скорост. Политиката на Ирак допринася за това развитие на нагласите и може неволно да допринесе за намаляване на ролята на валутата в страната.

В съчетание с действията на БРИКС подобно развитие може допълнително да възпрепятства глобалното господство на зелените пари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Ирак забрани долара, но как това ще повлияе на американската валута?”
  1. Пуци,

    Ако иранците си мислят, че ще накривят на някого шапката, жестоко се заблуждават. Най много да си вкарат някой автогол.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.