НАЧАЛО Други

Стотици милиарди напускат най-големите банки в Америка

октомври 7, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Стотици милиарди напускат най-големите банки в Америка

През последната година четирите най-големи американски банки са се сблъскали със значителен отлив на депозити, възлизащ на стотици милиарди долари, според последните данни на S&P Global.

Целият банков сектор на САЩ през този период, белязан от срива на три големи американски банки, общо е свидетел на зашеметяваща загуба в размер на $872 милиарда.

От този общ отлив на депозити приблизително 30% – равностойни на $260 милиарда – се дължат на напускането на JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citi. Сред 15-те най-големи банки в САЩ по отношение на депозитите Charles Schwab Corp. отчете най-значителен спад на депозитите на годишна база, регистрирайки намаление от 31.1% до $304.79 милиарда. Този спад се дължи главно на тегленията от брокерски сметки.

Като цяло загубите на депозити за всички банки в САЩ доведоха до спад от 4% на годишна база. В доклада на S&P се подчертава и забележителната тенденция американските банки значително да намаляват физическото си присъствие в клонове, като същевременно дават приоритет на дигитализацията и мерките за намаляване на разходите.

Към юни тази година броят на физическите клонове в Америка възлиза на 77,796, което е спад спрямо 79,172 през предходната година и значително намаление спрямо 96,339 през 2013 г.

Известният инвеститор в рисков капитал Кевин О’Лиъри наскоро предвиди широкомащабна консолидация сред регионалните банки в САЩ, предизвикана от нарастващото бягство на депозити и общото опасение за доверие в системата.

В неотдавнашно интервю за Fox News звездата от “Shark Tank” прогнозира, че броят на регионалните банки в САЩ може да намалее наполовина през следващите няколко години.

В момента в Америка има 4,100 регионални банки. Вероятно през следващите три години те ще намалеят до 2,000. Те ще се консолидират… Хората много се притесняват да влагат парите си в банка, защото ако друга банка фалира и вие имате пари в нея, в момента имате гаранция само за $250,000.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.