НАЧАЛО Други

ИЗВЪНРЕДНО: Още една държава реши да се откаже от долара

октомври 6, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ИЗВЪНРЕДНО: Още една държава реши да се откаже от долара

В изненадващ обрат на събитията Ирак официално обяви намерението си да забрани всички тегления на пари в брой и транзакции в щатски долари.

Служител от Централната банка на страната направи това изявление в опит да ограничи неправомерното използване на съществуващите резерви и да противодейства на заобикалянето на американските санкции.

Според доклад на Reuters предложената забрана е придружена от подробно обяснение за нейното прилагане. Мазен Ахмед, генерален директор на отдел “Инвестиции и парични преводи” в Иракската централна банка, разясни движещите фактори, които стоят зад това решение. По-конкретно той изтъкна опасенията за злоупотреба с $10 милиарда, които Федералният резерв на Ню Йорк ежегодно предоставя на страната.

Следвайки световната тенденция към дедоларизация, Ирак оповести плана си да спре всички операции с пари в брой и тегленето на долари, считано от 2024 г. нататък. Освен това те се позовават на опасения, сходни с тези, изразени от служителите на Централната банка на Иран.

Ахмед подчерта, че приблизително половината от вноса на американска валута се използва незаконно, което е предизвикало това решение. Освен това Ахмед уточни, че всички долари, депозирани преди приключването на 2023 г., могат да бъдат изтеглени и през 2024 г. Той обаче подчерта, че след 2024 г. тегленето ще бъде разрешено само в местна валута, по-конкретно по официалния обменен курс от 1,320 динара, както се посочва в доклада.

Ахмед заяви:

Ако желаете да направите превод, можете да го направите. Ако се нуждаете от карта, деноминирана в долари, тя е на разположение. Можете да използвате картата в рамките на Ирак по официалния курс. По същия начин, ако ви се наложи да изтеглите пари в брой, това ще стане в динари по официалния курс. Но дискусиите относно доларите в брой вече не са на дневен ред.

В заключение Ахмед изтъкна, че тегленето на пари в брой масово е обект на злоупотреби. Вследствие на това страната е въвела правила за банковите преводи – метод, който често е бил използван за измамни транзакции. Сега, с налагането на забраната за теглене на пари, Ирак се стреми да продължи борбата със злоупотребите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.