НАЧАЛО Други

БРИКС: Ето кога може да очакваме споразумение за новата валута според руски депутат

май 1, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ето кога може да очакваме споразумение за новата валута според руски депутат

Председателят на Комитета на Държавната дума за финансовия пазар заяви, че споразумение за валутата на БРИКС може да бъде постигнато през 2023 г., тъй като страните от алианса увеличават усилията в посока дедоларизация, за да се откажат от зависимостта от американския долар.

Анатолий Аксаков, председател на комисията на Държавната дума по въпросите на финансовия пазар, обсъди валутата на БРИКС и тенденцията за дедоларизация в сряда в пресцентъра на “Парламентарни вестници”, издание на Федералното събрание на Руската федерация.

Аксаков очаква дялът на щатския долар в международната търговия да намалее, отбелязвайки, че американците, които продължават да унищожават стойността на долара със собствените си ръце, показват на целия свят, че доларът се използва за политически цели.

Той заяви:

Свързвайки икономиката и валутата си с политиката, САЩ на практика подкопават основите на своето господство. Сигурен съм, че дялът на долара в световната търговия непрекъснато ще намалява.

Руският депутат добави, че сега се търсят някакви колективни валути, подчертавайки, че обсъждането на тази тема вече е включено в дневния ред на страните от БРИКС.

Аксаков заяви още, че макар преговорите да са в ранен етап, споразумение може да бъде постигнато през 2023 г.

Страните от БРИКС увеличават усилията си спрямо дедоларизация и в момента работят за създаването на обща валута, която да намали зависимостта им от щатския долар.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Изкуствен интелект прогнозира цената на Етериум


Заместник-председателят на Държавната дума Александър Бабаков заяви миналия месец, че валутата на БРИКС се очаква да бъде обсъдена на следващата среща на върха на лидерите през август.

Икономическият блок също така настоява да разшири глобалното си влияние. Руски депутат заяви тази седмица, че Русия активно обсъжда разширяването на БРИКС със страните членки.

Досега 19 държави са подали молба за присъединяване към групата официално или неoфициално. Според мнозина обаче валутата на БРИКС ще подкопае господстващото положение на американския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Ето кога може да очакваме споразумение за новата валута според руски депутат”
  1. Дано по бързо пропадне скапания долар и сащ да си намерят майстора , стига са налагали и натрапвали ,че са господарите на света

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.