НАЧАЛО Други

БРИКС: Ето какъв ще е дневният ред на срещата

август 22, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ето какъв ще е дневният ред на срещата

15-ата среща на върха на групата БРИКС, съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август.

Очаква се на нея да присъстват лидери, сред които президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, президентът на Китай Си Дзинпин, президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и министър-председателят на Индия Нарендра Моди.

Руският президент Владимир Путин няма да присъства поради заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд за предполагаеми военни престъпления в Украйна. Вместо това Путин ще участва виртуално, представляван от министъра на външните работи Сергей Лавров.

Макар че конкретната програма остава неразкрита, очаква се по време на срещата на върха да бъдат обсъдени няколко важни теми.

Банка на БРИКС и валутите:

На срещата на върха вероятно ще бъдат разгледани стратегии за увеличаване на набирането на средства в местна валута и отпускането на заеми в рамките на НБР, известна като банката на БРИКС.

Насърчаването на използването на местни валути може да намали рисковете, свързани с колебанията на валутните курсове. Създадената през 2015 г. НБР проучва възможността за включване на алтернативни валути, но на тази среща на върха няма да се обсъжда въвеждането на обща валута на БРИКС.

Банката също така се разширява, като към нея се присъединяват държави като Бангладеш, Обединените арабски емирства, Египет и Уругвай, а Алжир, Хондурас, Зимбабве и Саудитска Арабия са изразили интерес.

Разширяване на БРИКС:

Лидерите са на различни мнения по въпроса дали да разширят блока чрез приемане на нови членове и определяне на критерии за приемане. Повече от 40 държави, сред които Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Аржентина, Индонезия и други, проявиха интерес да се присъединят към БРИКС.

Китай подкрепя разширяването, за да засили влиянието си на фона на търговското и геополитическото съперничество със САЩ. Бразилия обаче е скептично настроена, Русия се стреми да преодолее дипломатическата си изолация, а Южна Африка проявява интерес. Позицията на Индия обаче е нерешителна.

Срещи между лидерите:

Последният ден от срещата на върха ще бъде посветен на диалози с лидери от различни държави. Покани са отправени към 67 глави от региони, включително Африка, Латинска Америка, Азия и Карибския басейн.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази интерес да присъства, но Русия се противопостави на идеята поради подкрепата на Франция за Украйна срещу руската инвазия.

В дискусиите ще се наблегне и на отношенията между БРИКС и африканските държави, което съответства на темата на срещата на върха “БРИКС и Африка“. Партньорите имат за цел да проучат възможностите, свързани с Африканската континентална зона за свободна търговия.

Засилване на икономическото сътрудничество:

Лидерите ще обсъдят укрепването на икономическите връзки между различните си икономики. Очаква се тези разговори да обхванат търговията, инвестиционните перспективи и сътрудничеството в области като енергетиката, развитието на инфраструктурата, дигитална икономика и пазара на труда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.